• Beheerder Wilma de Joode met een kat, die gelukkig wel gezond is.
• Beheerder Wilma de Joode met een kat, die gelukkig wel gezond is. foto: Lya Cattel

Steeds meer katten in de Bommelerwaard besmet met Aids

Algemeen 403 keer gelezen

BOMMELERWAARD • In de Bommelerwaard lopen steeds meer katten rond, die geïnfecteerd zijn met het Kattenaids virus FIV. Het virus is besmettelijk voor andere katten, niet voor mensen.

Twee weken geleden werd in het dierenasiel in Bruchem een twee jaar oude kat uit Aalst afgestaan, omdat hij agressief gedrag vertoonde naar andere katten én naar mensen. Leidinggevend dierverzorger Monique zag al snel dat het dier er niet goed uitzag. "Zij vermoedde aids", vertelt beheerder Wilma de Joode.

Snap-test

Een snelle test bij de dierenarts, de 'snap-test' bevestigde het vermoeden. "We hebben de eigenaresse gebeld en haar gevraagd om de mensen in de buurt van haar huis te waarschuwen. Kattenaids is zeer besmettelijk."

Vechtende katten

Kattenaids wordt voornamelijk overgedragen door bloedcontact, dat vaak voor komt bij vechtende katten. "Ongecastreerde katers vechten vaker, dus daar zie je vaker besmetting", vertelt Wilma. "Als katers een poes dekken, dan bijten ze vaak in de nek, dus dan heb je ook bloedcontact. Wij blijven daarom iedereen oproepen: laat uw kat castreren!".

Ander gedrag

Een kat met aids kan ander gedrag gaan vertonen, is vaak moe, heeft een slechte vacht en heeft koorts. Later valt hij af, gaat minder goed eten, krijgt diarree, gebitsproblemen of zweren in de mond. De symptomen kun je behandelen, het virus zelf niet. "Sommige mensen vinden het te duur, zielig of niet natuurlijk om hun dier te laten castreren", weet Wilma. "Maar als je ziet hoe de dierenartskosten op kunnen lopen als de kat echt ziek wordt, is het veel verstandiger om die castratie wel te laten uitvoeren."

Well

Het dierenasiel heeft onlangs ook elf wilde katten uit Well gevangen, met de bedoeling de dieren te laten castreren of steriliseren. "Zes van de katten bleken Aids te hebben", verzucht Wilma. "Die hebben we moeten laten inslapen, want je wil niet dat er nog meer dieren besmet raken."

Ook moederpoezen kunnen het virus overdragen aan hun kittens. Het dierenasiel hamert er dan ook op dat mensen, die een kitten aanschaffen heel goed weten waar het diertje vandaan komt. "Als je een dier via internet koopt of zelfs gratis kunt ophalen, weet je echt niet wat je in huis haalt", benadrukt ze. "Hier in het asiel zijn alle dieren gecontroleerd door de dierenarts, voorzien van een chip én al gecastreerd of gesteriliseerd."

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 3 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 8 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 9 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden