• Martijn van Woerkom voor de graffiti schildering die het team jaren geleden zelf heeft gemaakt op het schoolplein.
• Martijn van Woerkom voor de graffiti schildering die het team jaren geleden zelf heeft gemaakt op het schoolplein.

Meester Martijn (64) neemt afscheid van de Franciscusschool

Algemeen 410 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Martijn van Woerkom liep op 22-jarige leeftijd als kersverse onderwijzer van klas 5 van de Franciscusschool in Zaltbommel binnen voor de eerste baan na zijn dienstplicht.

Deze week neemt hij na 42 jaar afscheid van zijn school. Hij kijkt terug op een mooie carrière, die begon in het oude schoolgebouwtje aan de Thorbeckestraat en in 1976 verder ging in het gloednieuwe pand aan de Aakstraat. Negen jaar lang reisde hij op en neer van zijn woonplaats Tilburg, totdat hij met zijn vrouw en dochter neerstreek in Zaltbommel. Daar werden later zijn twee zoons geboren.

Volgens Van Woerkom is er veel veranderd in de afgelopen vier decennia. Voor hem persoonlijk; hij werd leraar, adjunct-directeur en in 1995 fulltime directeur van de katholieke basisschool. Maar ook het onderwijs is enorm veranderd.

Individuele aanpak

"Verbeterd", vindt hij. "Toen ik zelf voor de klas begon, pakte ik een boek, opende het op een bepaalde bladzijde en daar moest elk kind in volgen. Als de stof te makkelijk was of juist te moeilijk voor een bepaalde leerling, dan werd daar niet veel mee gedaan. Tegenwoordig kijken we veel beter naar de individuele mogelijkheden van elk kind. We werken met minimaal drie verschillende niveaugroepen. Sommige kinderen ontstijgen het niveau en kunnen een jaartje hoger gaan werken, andere hebben iets meer moeite met de stof en kunnen op een lager niveau aan de slag."

Werkdruk

Die meer op het individu gerichte aanpak is heel mooi, maar heeft ook een keerzijde. Want je kunt je voorstellen dat een docent met 25 tot 30 kinderen in de klas het wel heel zwaar heeft door al die extra intensieve ondersteuning. Differentiatie op alle niveaus is ontzettend ver doorgevoerd. "Ik wil niet klagen in dit artikel", zegt Van Woerkom. "Maar de werkdruk voor leerkrachten is momenteel echt heel hoog. Dat komt overigens ook door de hoge administratielast."

Ongeveer veertig leerkrachten telt de Franciscusschool. Zij zetten zich in voor ruim 440 leerlingen, verdeeld over 17 groepen. De meeste leerkrachten werken parttime. "Dat was vroeger wel anders", lacht Van Woerkom. "Ik weet nog goed dat onder de vorige directeur voor het eerst iemand korter wilde werken. Dat werd geregeld. Toen een volgende vroeg om deeltijd te gaan werken, zei de directeur 'Dat krijg ik niet georganiseerd'."

Vergroeid

"Ik ben vergroeid met deze school", vertelt hij. "Ik zit hier ook vaak op zaterdag te werken, lekker rustig. Ik maak de nieuwsbrief, dat vind ik leuk om te doen. Als de vuilnisbakken op het schoolplein vol zitten, dan leeg ik ze. En ik vind het geen probleem om naar de Makro te rijden als de koffie op is."

Hij moet dan ook nog erg wennen aan het idee dat hij met vroegpensioen gaat. "Straks lever ik de sleutel in en kan ik de school niet meer in", is hij zich bewust. Wat hij gaat doen met al die vrije tijd? Eerst een tijdje er aan wennen, denkt hij. "En ik ben op zoek naar een goede trekkingbike", vertelt hij. "Ik wil graag meer gaan fietsen. Ook ga ik misschien een taal leren, Italiaans lijkt me leuk. Of ik ga de post weer bezorgen, dat deed ik in mijn studententijd ook." Daarnaast krijgt hij meer tijd voor zijn kleinzoon, de 6-jarige Duncan, die natuurlijk ook naar de Franciscusschool gaat.

Aanstaande vrijdag 30 juni is het grote afscheid van de school. Hoe dat er precies uit gaat zien, weet hij niet. Wel is de school al volgehangen met decoraties uit het circus. Er hangt zelfs een portret van Van Woerkom, waarop hij afgebeeld is als circusdirecteur.

25-jarig jubileum

De dag voor zijn grote afscheid vieren twee medewerkers hun 25-jarig jubileum: Thea van Grinsven van groep 1-2 en intern begeleider Anja van Wijlen. "Veel mensen zijn heel loyaal aan de Franciscusschool", vertelt Van Woerkom. "Er werken hier collega's, die 37, 38 jaar in dienst zijn. Die ken ik dus ook al heel erg lang. De informele contacten zal ik zeker ontzettend gaan missen. En de kinderen natuurlijk."

Vrijdag 14 juli is zijn allerlaatste werkdag. Dan begint een nieuwe fase van zijn leven, die ook zo zijn voordelen heeft. "Mijn vrouw en ik gaan voor het eerst buiten de schoolvakantie om op vakantie", lacht hij.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 11 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 12 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden