Afbeelding

RvS: 'Bulgaarse overheid schoot tekort met betalingsinfo champignonplukkers'

Algemeen 205 keer gelezen

DEN HAAG/KERKDRIEL •  Het Bulgaarse uitzendbureau Daisy-M  stapte dinsdag, net als twee Kerkdrielse champignonkwekerijen eerder dit jaar, naar de Raad van State om van een torenhoge boete van minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid af te komen.

De minister legde het Bulgaarse bedrijf een boete van ruim 300.000 euro op omdat het in totaal 45 landgenoten bij de Kerkdrielse champignonbedrijven Prima Terra B.V. en Tasty Mushrooms B.V aan het werk had gezet.

Afgelopen februari vochten die bedrijven van Kerkdrieller Ad Peffer een gezamenlijke boete van 360.000 euro aan. Volgens het ministerie hebben de bedrijven niet aangetoond dat ze de 45 Bulgaarse champignonplukkers het wettelijk minimumloon en vakantiegeld hebben uitgekeerd. Volgens de Kerkdrielse bedrijven waren de Bulgaren in dienst van Daisy-M en was die verantwoordelijk voor de uitbetalingen. Daisy-M meent dat ze haar werknemers correct heeft uitbetaald. De minister legde desondanks een boete op omdat Daisy-M onvoldoende bewijzen en gegevens had overlegd. 

Tijdens de rechtszitting in Den Haag vroeg de Raad van State wie nu eigenlijk de gegevens over de betalingen heeft aangeleverd. Volgens de raadsman van Daisy-M heeft uiteindelijk de Bulgaarse overheid na eigen onderzoek alle betalingsgegevens van Daisy-M naar Nederland gestuurd.

Belangrijke gegevens ontbraken
De woordvoerster van Sociale Zaken en Werkgelegenheid erkende tijdens de zitting dat de Bulgaarse overheid inderdaad een groot aantal opgevraagde gegevens over de uitbetalingen aan de 45 plukkers had overlegd. "Belangrijke gegevens ontbraken evenwel. Zo kregen we wel een overzicht hoeveel geld er was uitbetaald. Maar gegevens over hoeveel uren de werknemers hadden gewerkt ontbraken. Zo konden we niet bepalen of Daisy-M de werknemers het minimumloon heeft uitbetaald."

De raadsman van Daisy-M betoogde dat Nederland niet zo maar een boete van 301.000 euro aan het Bulgaarse uitzendbureau kon opleggen als de Bulgaarse overheid niet alle gegevens heeft overlegd. De raadsman benadrukte dat minister Asscher alsnog aanvullende gegevens over de gewerkte uren en het vakantiegeld had kunnen opvragen. 

De woordvoerster van Asscher wees die suggestie resoluut van de hand, "we hadden al twee keer om alle gegevens gevraagd eerst aan het bedrijf zelf, toen aan de Bulgaarse overheid.  Dat moet toch genoeg zijn. Het bedrijf had al die gegevens al lang kunnen aanleveren" De Raad van State gaat uitzoeken of de minister het bij twee keer vragen mocht laten en daarna de boete opleggen, of dat hij toch nog een keer bij zijn Bulgaarse collega's had moeten aankloppen. Uitspraak volgt over enkele weken. 

Cerberus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden