Afbeelding

Project 'Vroeg Eropaf' om schulden te voorkomen

Algemeen 249 keer gelezen

BOMMELERWAARD • Wie in de Bommelerwaard een á twee maanden huurachterstand heeft, kan binnenkort een professional van 'Vroeg Eropaf' aan de deur verwachten. Doel is om snel te achterhalen waar de betalingsachterstand door komt en de huurder te helpen zijn financiën weer op orde te brengen.

'Vroeg Eropaf' is een Amsterdams project, dat daar al zijn vruchten heeft afgeworpen. "Schulden en armoede zijn veroorzakers van allerlei andere ellende", licht wethouder Kees Zondag toe. "Het effect is heel groot als we kunnen voorkomen dat huurders in nog diepere schulden komen."

De gemeenten Zaltbommel en Maasdriel starten deze zomer een pilot samen met Woonlinie, WS De Kernen en WS Maasdriel. Een professional van 'Vroeg Eropaf' werkt nauw samen met de buurtteams. Een huurachterstand is vaak het signaal dat er meer aan de hand is binnen een huishouden. Financiële problemen leveren veel stress en spanningen op en staat het dagelijks functioneren in de weg. Kinderen en jongeren die in armoede opgroeien ervaren daarnaast vaak problemen in hun ontwikkeling. 'Vroeg Eropaf' wordt preventief ingezet om mensen weer perspectief in hun leven te bieden.

Daarnaast levert het de gemeenten ook nog iets op. Als mensen vroegtijdig geholpen worden, is de kans kleiner dat ze in de voor gemeenten dure schuldhulpverleningtrajecten terechtkomen. Ook is de kans kleiner dat inwoners met complexere zorg te maken krijgen of in uitkeringstrajecten terechtkomen.

Als de pilot in de Bommelerwaard na een half jaar succesvol is, verwacht Zondag dat het uitgebreid kan gaan worden. "Je kunt daarbij denken aan samenwerking met nuts-bedrijven en zorgverzekeringen", zegt hij. Want ook daar geldt dat als iemand een of twee termijnen niet betaald heeft, er waarschijnlijk meer aan de hand is.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 15 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden