Afbeelding

Minder auto- en woninginbraken in Zaltbommel

Algemeen 120 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het aantal inbraken in woningen en auto's in de gemeente Zaltbommel neemt af. Dat bleek uit de jaarcijfers die teamchef De Waarden, Elise Meijer, donderdagavond presenteerde aan de carrousel.

Volgens Meijer lopen er vaker agenten door de wijken en dat werkt preventief. "De politie is zichtbaarder, niet alleen op straat, maar ook op facebook, twitter en instagram. Ze noemde ook de enorme opkomst van Whats App groepen van inwoners van de gemeente als belangrijke reden voor de vermindering van het aantal woninginbraken. "Dat levert oplettende burgers op", zei ze. "We juichen die groepen dan ook toe."

Ook het aantal auto-inbraken is afgenomen. Van de in totaal 163 auto-inbraken vonden de meeste plaats in de kern Zaltbommel zelf, waarbij de inbrekers het vooral voorzien hebben op auto's die bij het station geparkeerd staan. Daarnast zijn de parkeerplaatsen van tankstation De Lucht langs de A2 en de daarachter gelegen parkeerplaats langs de Parallelweg geliefde doelen van inbrekers. Volgens Meijer is het inzetten van 'lokauto's', een succesvol gebleken methode om daders op te pakken.

Fietsendiefstal

Het aantal fietsendiefstallen in de gemeente is gehalveerd. Volgens Meijer is dat onder meer te denken aan DOR, het Digitaal Opsporings Register. Dat komt er op neer dat tweedehands goederen geregistreerd staan. Het register staat in verbinding met politieregisters van gestolen goederen. "Zonder heler, geen steler", is de filosofie van het systeem. Het wordt dus een stuk lastiger om een gestolen fiets te verkopen aan bijvoorbeeld een handelaar. Toch werden vorig jaar nog 69 fietsen gestolen, waarvan 63 bij het station.

Winkeldiefstal

Het aantal winkeldiefstallen lag in 2016 lager dan in de jaren daarvoor. "De winkeliers in de binnenstad hebben ook een Whats App groep", lichtte Meijer toe. "Ze zijn meer alert op winkeldieven in de stad en waarschuwen elkaar. Dat heeft resultaat. Het motiveert ondernemers ook om eerder aangifte te doen, waar wij dan weer mee aan de slag kunnen."

Overlast

De meldingen van overlast zoals van vuurwerk, verkeer en geluid zijn wel toegenomen. Dat kan volgens Meijer onder ander komen omdat meer mensen dan in het verleden de overlast melden. De meldingen rond vuurwerkoverlast hadden onder meer te maken met de vuurwerkshow bij de opening van het nieuwe sportcomplex, een onaangekondigde verkoopshow in de Waluwe en de vanwege de mist uitgestelde oud & nieuw vuurwerkshow in Bruchem.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden