• Steffie van den Oord.
• Steffie van den Oord. Foto: Fjodor Buis

Nieuw boek van Steffie van den Oord uit Ammerzoden

Algemeen 245 keer gelezen

AMMERZODEN • De nieuwe verhalenbundel Honkvast van Steffie van den Oord gaat over 'oude huizen, de mensen die blijven'. De schrijfster, met roots in Ammerzoden, moest flink wat doorzettingsvermogen aan de dag leggen om de portretten te kunnen schrijven.

Van den Oord schrijft in het voorwoord van haar boek: "Oude, geheimzinnig ogende huizen en hun bewoners hebben me altijd al gefascineerd, al sinds ik snoep kocht in de duistere winkel van Anna van het Hoekske in mijn geboortedorp Ammerzoden. De winst of wat ervan overbleef – achter haar gebogen rug werd nogal wat weggepakt –, gaf Anna aan de Kerk, hoorde ik later. Wat was haar verhaal? Het kwam als kind niet in me op om haar te interviewen. Maar die ondenkbaar oude Anna achter haar toonbank met dropmatjes wekte wel de nieuwsgierigheid van mij en mijn vriendinnen."

Vooroorlogs
Voor één van haar eerdere boeken, Eeuwelingen, interviewde Van den Oord honderdjarigen, die soms nog onder vooroorlogse omstandigheden leefden. Zo werd haar fascinatie verder aangewakkerd.

Fysiek googelen
Maar toen moest ze hen nog vinden: honkvaste mensen die hun levensverhaal met haar wilden delen - terwijl juist deze mensen vaak erg op hun privacy zijn gesteld. Het lukte via wat de schrijfster 'fysiek googelen' noemt. Oftewel: rondvragen en aanbellen.

Weggejaagd
"Vaak werd ik weggejaagd: 'Dat gaat jou allemaal niks aan!' Soms ging ik er uit mezelf vandoor: toen een wrevelige, nog niet zo oude man de deur opendeed en er een lugubere geur naar buiten kwam, sprong ik in mijn auto en gaf vol gas", biecht ze op in het voorwoord. 

Openhartig
Toch ligt er nu een bundel portretten, met veel aandacht opgetekend in de verzorgde, tedere stijl die Van den Oord kenmerkt. Vijftien mannen en vrouwen doen hun verhaal. Hun openhartigheid zal zeker voor een groot deel te danken zijn aan de bescheiden maar volhardende opstelling van de schrijfster. Ook betrekt ze bij veel verhalen familieleden of dorpsgenoten.

Zalig verklaren
Annie Gieling uit Olburgen vertelt honderduit over haar missie een overleden dorpsgenoot zalig te laten verklaren. Ook uit de mond van 'aardbeienvrouwtje'  Mia Lukkezen-Mom uit Lobith tekent Van den Oord mooie uitspraken op, zoals: "Er zal wel een hogere macht zijn – geen God – die alles bestuurt, maar je moet er zelf voor zorgen dat het onkruid niet de overhand neemt." In een aantal verhalen neemt de Tweede Wereldoorlog een belangrijke plaats in, niet vreemd gezien de leeftijd van de geïnterviewden.

Monumentje
Sommigen blijven zwijgzaam. Hen portretteert de auteur door de omgeving en sfeer te beschrijven. Met oog voor detail en veel respect voor de mensen. Zo is ieder verhaal een monumentje geworden.

Honkvast is verschenen bij uitgeverij Atlas/Contact. Meer informatie over de schrijfster: www.steffievandenoord.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden