• Bastiaan krijgt als homo van alles naar zijn hoofd geslingerd op social media.
• Bastiaan krijgt als homo van alles naar zijn hoofd geslingerd op social media.

Voorstelling over social media op De Brug (Zaltbommel)

Algemeen 124 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Leerlingen van De Brug genoten deze week van een theatervoorstelling die hen ook nog eens aan het denken zette. Mede mogelijk gemaakt door Vermilion Energy.

Als je het niet hebt, loop je hopeloos achter. Heb je het wel, dan is de kans groot dat je in één van de talrijke valkuilen stapt. Social media. Daarover gaat 'Social Limits', de voorstelling die theatergroep Switch dinsdag speelde op de praktijkschool in Zaltbommel.

'Social Limits' speelt zich af op een middelbare school én op social media. Veerle gooit haar hele leven op Instagram. Merel heeft verkering met Simon, die gameverslaafd is. Petra mag van haar ouders geen smartphone. Behoorlijk frustrerend, want zo loopt ze allerlei nieuwtjes en afspraken van haar klasgenoten mis. Als ze stiekem toch op Facebook gaat, valt ze bijna in handen van een foute man. Bastiaan is homo en wil daar openlijk voor uitkomen, maar dat wordt niet door iedereen gerespecteerd.

Het decor wordt gevormd door een groot beeldscherm. Wanneer er in real life iets gebeurt, is het beeld uit. Als de spelers actief zijn op Instagram, Facebook, Whatsapp, een online gameplatform of Skype kan het publiek dat volgen op het scherm.

De leerlingen van De Brug zijn duidelijk geboeid. Ze leven mee met gamer Simon en lachen hardop om de scheldwoorden die Bastiaan op social media naar zijn hoofd geslingerd krijgt. En ze kunnen tijdens de voorstelling via hun smartphone reageren op foto's en berichten die de spelers posten.

Wat ze vooraf niet weten, is dat hun reacties óók op het grote scherm verschijnen. Zo zien ze hoe verdrietig en onzeker Merel wordt als mensen haar voor hoer uitmaken omdat Simon na een ruzie een sexy foto van haar online zet.

"Reageren op social media doe je snel, maar als je je eigen woorden terugziet op zo'n scherm is het opeens veel minder anoniem", weet Henrieke (18), die Merel speelt. Na de voorstelling praat zij met één van de klassen na. De andere acteurs doen dat in de andere groepen.

Ook sexting, het posten van seksueel getinte opmerkingen of beelden, komt aan bod. Niet per se fout, maar pas op dat derden er geen misbruik van maken, is de boodschap van Henrieke.

Mirjam Maureau is coördinator CKV (Culturele en Kunstzinnige Vorming) op De Brug en heel blij met de komst van Switch. Op de Zaltbommelse school worden jongeren voor wie het Vmbo te hoog gegrepen is, klaargestoomd voor het dagelijks leven. "Juist onze leerlingen komen eerder dan gemiddeld in de problemen met social media. Daarnaast was de voorstelling van vandaag ook echt bedoeld als kennismaking met cultuur en theater. Met professionele acteurs, licht en geluid."

Dankzij sponsoring van Vermilion Energy kon De Brug twee voorstellingen boeken. Vermilion exploiteert een aardgasbehandelingsstation in het Munnikenland bij Brakel. De onshore aardgasproducent wil graag iets terug doen voor de regio's waarin het bedrijf werkt. Eén van de manieren om dat te doen is het Omgevingsfonds, waaruit initiatiefnemers van 'projecten met impact die onderscheidend zijn voor de lokale samenleving' een financiële bijdrage kunnen krijgen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden