• Het donkere, middeleeuwse slot is de ideale entourage voor een Escape Room.
• Het donkere, middeleeuwse slot is de ideale entourage voor een Escape Room. Foto: aangeleverd

Escape Room op Slot Loevestein

Algemeen 5.394 keer gelezen

POEDEROIJEN • Op Slot Loevestein, ooit het decor voor de ontsnapping van Hugo de Groot, komt een Escape Room. Bezoekers moeten binnen de tijd alle raadsels, geheimen en puzzels oplossen om te ontsnappen uit de cel. Loevestein grijpt het populaire spel ook aan om het belang van vrijheid van meningsuiting te benadrukken.

Een betere locatie is haast niet denkbaar. Op de plaats waar de meest spectaculaire gevangenisontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis plaatsvond komt een Escape Room. De officiële opening is in de herfstvakantie. Vanaf dit najaar kan iedereen dus proberen om uit Slot Loevestein te ontsnappen. Een unieke combinatie van vrijetijdsbesteding van nu in de historische omgeving van toen.

Grenzen van tolerantie
De Escape Room zal in het teken staan van grenzen en vrijheid. Hoe is het om als vrije geest gevangen te zitten en aan alle kanten beperkt te worden? In het gedachtegoed van Hugo de Groot worden grenzen verkend: de grenzen van tolerantie, van vrijheid van meningsuiting én persoonlijke grenzen. 

Enerzijds is het dus een spannend, uitdagend en onvoorspelbaar ontsnappingsspel in de duistere vertrekken van het middeleeuwse monument. Maar anderzijds biedt een Escape Room op zo'n unieke locatie nog veel meer.

Directeur Ien Stijns: "Het thema 'vrijheid van meningsuiting' is sinds een aantal jaar zeer actueel. Met de Escape Room willen we bezoekers van deze tijd, zowel jong als oud, de ervaring laten ondergaan van wat het betekent om daadwerkelijk opgesloten te zijn omdat je een eigen mening hebt. Een mening die kan afwijken van de mening van een ander, maar daarmee niet fout of goed is. Daarnaast willen wij ook mensen prikkelen om naar Loevestein te komen en de rijke geschiedenis zelf te ervaren."

Subsidie
In het kader van het programma Cultuur en Erfgoed 2017 van provincie Gelderland heeft Slot Loevestein een bijdrage gekregen om het project Escape Room Slot Loevestein te realiseren. Dit als eerste onderdeel van de nieuwe presentatie over Hugo de Groot, die in 2021 vierhonderd jaar geleden in een boekenkist ontsnapte uit het Slot.

Waalwijk
De Escape Room zal de komende maanden ontwikkeld en gebouwd worden door Epic Escape Waalwijk. Ook dat is een mooie knipoog naar de geschiedenis, want Hugo de Groot vluchtte destijds via Waalwijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden