• Joyce Bloem (r) en Dikky de Bijl met 'Welkommetjes', die gemaakt zijn door kinderen.
• Joyce Bloem (r) en Dikky de Bijl met 'Welkommetjes', die gemaakt zijn door kinderen. foto: Lya Cattel

'Tour de Waal op 5 mei wordt weer een mooie dag'

Algemeen 470 keer gelezen

TUIL • Vraag Joyce Bloem iets te vertellen over de Tour de Waal, het herdenkingsfeest op 5 mei, en ze is een uur lang vrijwel onafgebroken aan het woord. Ondanks dat ze ernstig ziek is, praat ze vol vuur over het evenement dat mede door haar enthousiasme vier jaar geleden voor het eerst plaatsvond.

Het begon met een fietstocht langs de Waal, waarbij extra pontjes werden ingezet. "We wilden mensen bewust maken van de schoonheid van de omgeving en de oevers met elkaar verbinden", vertelt Joyce. "Want de rivier verdeelt én de rivier verbindt. Het is net als het leven; de rivier is de levensader van dit gebied." En wat bleek tijdens dat eerste 'Rondje Pontje' in 2013? "De mensen van tegenover elkaar liggende dorpen kenden elkaar echt niet", zegt Joyce. "Inwoners van Heesselt gingen met het pontje naar Rossum en zagen daar voor het eerst dat aan de Waaldijk twee goede restaurants zijn. Dat wisten ze van daarvoor niet."

Tour de Waal: Fietsen in Vrijheid is een jaarlijks terugkerend feest geworden, langs de oevers van de Waal. Van Loevestein tot Wamel, van Tiel tot Vuren. "In alle dorpen ontstaan spontane activiteiten", vertelt Dikky de Bijl, coördinator leefbaarheid van de gemeente Neerijnen. "Ons doel is om in 2020 tot aan Nijmegen te komen." Ook willen de initiatiefnemers zoveel mogelijk pontjes over de Waal laten varen. Verder komen dit jaar de parachutisten weer langs, worden de Waalbroodjes gedropt en gaan zes dichters op tournee.

Welkommetjes

Nieuw dit jaar zijn de vijf veldovens. Daar worden 'Welkommetjes' gebakken, gemaakt door duizend kinderen van de basisscholen. De kommetjes zijn gemaakt van klei uit de Waal. Op school leerden de kinderen over vrijheid en hoe het is om níet in vrijheid te kunnen leven. Ze verdiepten zich in de situaties van vluchtelingen. "Hoe kun je vluchtelingen beter welkom heten dan met 'Welkommetjes'", vertelt Joyce. En dus gingen de kinderen creatief aan de slag. De kommetjes staan nu in het atelier bij de Tuilse kunstenares, waar zij ze in haar eigen oven gaat 'voorbakken'. "En van deze supersonische oven van Joyce Bloem gaan ze op 4 mei de steenovens aan de Waal in en komen ze er op 5 mei weer uit", lacht ze, terwijl ze samen met Dikky Bijl poseert voor de fotograaf.

Meebewegen

Op vrijdag 5 mei kan iedereen weer 'Meebewegen met de Waal'. "Het water in de rivier staat extreem laag", vertelt Dikky de Bijl. "We moeten dan ook extra pontons plaatsen en kunnen niet overal aanleggen. Maar zolang we meebewegen, kunnen we alles aan." Dat merkte de organisatie twee jaar geleden ook. Toen hing een dreigend noodweer in de lucht, dat op enig moment ook werkelijk losbarstte. "Een windhoos, een storm, vlak voordat de Waalbroodjes gedropt zouden worden", herinneren Joyce en Dikky zich nog goed. "Vrij snel ging de storm liggen en werd het prachtig weer. De broodjes vielen uit de lucht en de picknick kon gewoon doorgaan."

De opening van het feest is om 12:00 uur in Hellouw. De organisatie vindt het heel fijn dat gedeputeerde Josan Meijers van de provincie Gelderland daarbij aanwezig is. Ook schrijfster Marion Bloem (de zus van Joyce) en burgemeester Harry de Vries zijn bij de opening. Het Nijmeegse Colourful City Choir is net als vorig jaar weer van de partij en zingt later op de dag ook in Heesselt (14:00 uur), in Rossum (16:00 uur) en bij de slotbijeenkomst in Zaltbommel om 19:00 uur. "We gaan er weer een heel mooie dag van maken", beloven Joyce en Dikkie.

Na de officiële opening gaan de pontjes varen en kunnen sportievelingen gaan fietsen. Langs de hele route zijn oranje lintjes opgehangen, je kunt zo lang of kort fietsen als je zelf wilt. Op tal van plekken branden vrijheidsvuren, er is muziek, dichters dragen gedichten voor. Op zeven plekken zullen parachutisten landen. Op de website staat precies hoe laat en waar de activiteiten plaatsvinden.

Britta Alink

Kijk voor het volledige programma op: http://www.beeldvanoranjelinten.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 17 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden