• De nieuwe fusiegemeente heet West Betuwe.
• De nieuwe fusiegemeente heet West Betuwe.

West Betuwe naam nieuwe fusiegemeente

Algemeen 168 keer gelezen

REGIO • Met een duidelijke meerderheid hebben de inwoners van de GNL-gemeenten - Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal - gekozen voor West Betuwe als naam voor de nieuwe fusiegemeente. Dat hebben de gemeenten woensdagmiddag bekend gemaakt.

Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal (GNL) willen vanaf 1 januari 2019 samen een nieuwe gemeente gaan vormen.  Bij een nieuwe gemeente hoort een nieuwe gemeentenaam.

In totaal werden in februari door de inwoners maar liefst 560 suggesties voor de nieuwe gemeentenaam ingediend. Een naamgevingscommissie van acht inwoners onder voorzitterschap van Renée Koning boog zich over de inzendingen en koos daar drie keuzenamen uit: Waal en Linge, Betuwewaard en West Betuwe

Van 3 tot en met 19 april werden deze drie namen in stemming gebracht. De naam met de meeste stemmen wordt vanaf 1 januari 2019 de nieuwe gemeentenaam. Dat is West Betuwe geworden.

In totaal werden 2.357 geldige stemmen uitgebracht. Bijna de helft – 1023 – daarvan ging naar West Betuwe, Betuwewaard werd met 762 stemmen tweede, 572 inwoners gaven de voorkeur aan Waal en Linge.

Eind mei of begin juni nemen de drie gemeenteraden een formeel besluit over de nieuwe gemeentenaam, maar de raden hebben begin dit jaar al besloten dat ze de uitslag van de stemming zullen volgen.

Meer informatie over de fusie en het kiezen van de nieuwe naam staat op www.fusiegnl.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 15 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden