• Het dossier 'De Bol Heerewaarden' heeft er weer een hoofdstuk bij.
• Het dossier 'De Bol Heerewaarden' heeft er weer een hoofdstuk bij.

Maasdriel gaat beslag leggen op blusboot Scheepswerf Heerewaarden

Algemeen 207 keer gelezen

HEEREWAARDEN • De gemeente Maasdriel is van plan een blusboot die afgemeerd ligt bij Scheepswerf Heerewaarden te laten weghalen. Het argument dat dit het einde van het bedrijf zou kunnen betekenen, omdat de boot een verplichte veiligheidsvoorziening zou zijn, snijdt volgens de gemeente geen hout.

De blusboot lag eerst afgemeerd aan de buitenzijde van het droogdok van de scheepswerf. Dat mocht niet van Rijkswaterstaat omdat de boot daar in de vaargeul lag.

Scheepswerf Heerewaarden verplaatste de blusboot naar de meerpalen aan de Bol, maar daar maakten omwonenden terecht bezwaar tegen: er is geen ligplaats bij de meerpalen, die zijn alleen bedoeld als wachtplaats voor passerende schepen.

Verlies van arbeidsplaatsen
Erik van Hoften (SSM) had in het Brabants Dagblad gelezen dat de blusboot verplicht was opgenomen in de provinciale vergunning van de werf, en dat zonder die boot het voortbestaan van het bedrijf in het geding zou zijn. "Dat zou leiden tot het verlies van circa veertig arbeidsplaatsen, wat voor een kern als Heerewaarden nogal een verlies van werkgelegenheid zou betekenen", schrijft Van Hoften aan het Maasdrielse college. 

Geen motivatie
B&W antwoorden dat uit recent onderzoek van de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR) en de Veiligheidsregio niet is gebleken dat de blusboot is voorgeschreven als veiligheidsvoorziening in de provinciale vergunning van Scheepswerf Heerewaarden BV. "De gemeente kan dus geen directe relatie leggen tussen het verwijderen van de blusboot en de sluiting van het bedrijf Scheepswerf Heerewaarden BV op dit onderdeel." En: "Tot op heden heeft Scheepswerf Heerewaarden BV nog geen inhoudelijke motivatie kunnen overleggen waarom het voortbestaan van de scheepswerf expliciet gekoppeld is aan de blusboot, danwel de mogelijkheid de blusboot af te kunnen meren aan de Bol."

Illegale steiger
Rond de Bol in Heerewaarden spelen ellenlange conflicten, zowel tussen de scheepswerf en de gemeente als tussen de werf en restaurant 't Veerhuis. De werf legde ooit illegaal een steiger aan bij de Bol. De gemeente wilde die niet legaliseren en werd daarin gesteund door de Raad van State.

Gestrande bemiddeling
In 2012 heeft de gemeente een bemiddelingspoging ondernomen tussen 't Veerhuis en Scheepswerf Heerewaarden BV om te komen tot een inrichting van de Bol die voor beide partijen bruikbaar is. Maar dat liep op niets uit.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden