• Alle middelen voor duurzame energie moeten in de strijd geworpen worden, vindt de provincie.
• Alle middelen voor duurzame energie moeten in de strijd geworpen worden, vindt de provincie. Foto: 123rf.com

Provincie start met inpassingsplan windmolens Zaltbommel 

Algemeen 90 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het provinciebestuur gaat in op het verzoek van vereniging Windpark Bommelerwaard-A2 om een provinciaal inpassingsplan voor drie windmolens ten zuidoosten van Zaltbommel op te stellen.

In dit inpassingsplan onderzoekt de provincie of én hoe de drie windmolens ruimtelijk zijn in te passen in het gebied. Gelderland is hiertoe verplicht. De wet schrijft dit voor als een initiatiefnemer hier om vraagt en de gemeente daar niet aan mee wil werken.

Vergunningen ook via provincie
Daarnaast stelt het Gelderse college aan Provinciale Staten voor om de aanvragen voor verschillende vergunningen te coördineren. De combinatie van het ter visie leggen van het ontwerp van het inpassingsplan met de ontwerpen voor de vergunningen biedt duidelijkheid aan omwonenden. De vereniging Windpark Bommelerwaard-A2 had dat ook gevraagd.

"Gas en olie raken op. We moeten alle middelen inzetten om Gelderland energieneutraal te maken. Windenergie hoort daar ook bij. Of Zaltbommel de juiste plek is, gaat we het komende jaar onderzoeken", aldus gedeputeerde Jan Jacob van Dijk. 

24 mei
Provinciale Staten zullen naar verwachting op 10 mei spreken over het verzoek om de vergunningen te coördineren, waarna het besluit op 24 mei genomen kan worden.

De eerste stap van de provincie is het vaststellen en ter visie leggen van het concept van de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD). Daarin staat beschreven welke aspecten in het Milieu Effect Rapportage (MER) onderzocht moeten worden en hoe gedetailleerd deze worden beschreven. Iedereen kan reageren op dit concept.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 9 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden