• Na afloop van de laatste gemeenteraad van burgemeester Albert van den Bosch onthulde hij zijn eigen portret op de burgemeestersgalerij in het oude stadhuis.
• Na afloop van de laatste gemeenteraad van burgemeester Albert van den Bosch onthulde hij zijn eigen portret op de burgemeestersgalerij in het oude stadhuis. foto: Britta Alink

Zaltbommel krijgt tijdelijke burgemeester

Algemeen Herindeling Bommelerwaard 755 keer gelezen

ZALTBOMMEL • De gemeente Zaltbommel krijgt in ieder geval tot aan de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 een waarnemend burgemeester.

Dat bleek donderdagavond tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering onder leiding van Albert van den Bosch. Van den Bosch is twee weken geleden benoemd tot lid van de Tweede Kamer voor de VVD.

SGP

De SGP diende tijdens de vergadering een motie in over de opvolging van de burgemeester. Fractievoorzitter Geert Bok wil niet dat er een waarnemer komt, maar dat er een vacature wordt opengesteld voor een door de Kroon benoemde burgemeester. "We hoeven niet te wachten op mogelijke herindeling met Maasdriel", aldus Bok. "Want wat ons betreft komt die herindeling er niet." Volgens de SGP is openstelling van een vacature heel belangrijk. "Het komende jaar moet een burgemeester meer doen alleen op de winkel passen." De SGP kreeg steun van de ChristenUnie, maar de overige fracties vinden juist wel dat er een waarnemer moet komen.

Drie kandidaten

De fractievoorzitters hebben deze week een gesprek gehad met de Commissaris van de Koning over de opvolging van de burgemeester. "Dat was een constructief en positief gesprek", vindt Thom Ummels van D66. "De commissaris zegt dat hij drie kandidaten heeft voor de waarneming, dat zijn volgens hem 'drie kanjers'. Bovendien mogen we als gemeenteraad zelf met die drie kandidaten in gesprek en we mogen zelf ook nog een kandidaat voorstellen."

De overige fracties zien ook het liefst een waarnemend burgemeester tot aan de gemeenteraadsverkiezingen. Jaco Melse, fractievoorzitter van het CDA, toonde zich teleurgesteld in de motie van de SGP. "Wij vinden goed overleg met de Commissaris van de Koningin heel belangrijk. Deze motie doet afbreuk aan het gesprek dat we met hem hebben gehad. Hier spreek je geen vertrouwen mee uit."

Volgens Kees Metz van ZVV heeft de commissaris tijdens het gesprek met de fractievoorzitters ook beloofd dat hij na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2018 de gemeenteraad laat beslissen over een eventueel nieuwe, wel door de Kroon benoemde, burgemeester.

Albert van den Bosch heeft donderdagavond de ambtsketen overgedragen aan loco-burgemeester Adrie Bragt. De voorzittershamer van de gemeenteraad is nu in handen van Kees Metz, fractievoorzitter van ZVV.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 10 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 11 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden