Afbeelding
Foto: Tanja de Bode, FREE Nature

Meer grazers in het Munnikenland

Algemeen 121 keer gelezen

POEDEROIJEN • Door de voltooiing van het project Ruimte voor de Rivier in het Munnikenland, begin dit jaar, is het leefgebied van de Rode Geuzen en Konikpaarden gegroeid van 100 tot 230 hectare. Staatsbosbeheer heeft de kuddes daarom uitgebreid.

De hoge uiterwaarden en ingepolderde landbouwgronden hebben plaatsgemaakt voor nevengeulen, een groots rietmoeras en een enorme nieuwe dijk. Alles wat niet permanent onder water staat, moet begraasd worden, zodat de Waal in geval van 'nood' genoeg water kwijt kan. Voor deze beheerklus zet Staatsbosbeheer, eigenaar van het natuurgebied, kuddes in van FREE Nature.

Veulentjes en kalfjes
FREE Nature heeft de kuddes de afgelopen maanden uitgebreid met dieren uit ander natuurgebieden. In het Munnikenland leven nu 58 Rode Geus-runderen en 86 Konikpaarden. En dit voorjaar komen er nog een heleboel veulentjes en kalfjes bij.

Natuurlijke kuddes
De runderen en paarden in het Munnikenland leven in natuurlijke kuddes. Dus met stieren, hengsten en een natuurlijke samenstelling van jonge en oude dieren. De groepjes hebben ieder hun eigen (graas)gedrag en zo worden alle hoekjes in het Munnikenland bezocht.

Afstand houden
Bezoekers mogen in het gebied struinen en kunnen dus oog in oog komen te staan met de grazers. Ook kunnen de dieren op het fietspad lopen dat dwars door het gebied is aangelegd. De beesten zijn gesteld op hun privacy. Daarom wordt aangeraden minimaal 25 meter afstand te houden. Honden moeten in het hele gebied aan de lijn. Er zijn ook struintochten met gids.

www.staatsbosbeheer.nl/expeditieloevestein

Janneke Boogaard

Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden