Afbeelding

Bewoners Wichard van Pontlaan vrezen meer blik in hun straat

Algemeen 363 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Bewoners van de Wichard van Pontlaan in Zaltbommel vrezen een veel grotere toename van vracht- en autoverkeer als eind deze maand de nieuwe verbinding met de rotonde op de Steenweg open gaat. 

De gemeente Zaltbommel denkt dat nieuwe ontsluitingsweg van nieuwbouwwijk De Waluwe gemiddeld zo rond de 2000 autobewegingen per dag extra zal opleveren. Wijkbewoner Jan van Keulen gelooft er niets van en betichtte de gemeente donderdag tijdens een rechtszaak bij de Raad van State van pure misleiding.

"Als de gemeente van meet af aan open kaart had gespeeld en alle nu bekende verkeerscijfers op tafel had gelegd, hadden we niet eens bij de Raad van State terecht hoeven komen," aldus een teleurgestelde Van Keulen.

Geen verbinding
Het steekt de bewoners van vooral de Wichard van Pontlaan dat de gemeente tot 2012 nog volhield dat er geen ontsluitingsverbinding tussen de Van Pontlaan en de rotonde zou komen. Daar liep tot voor kort alleen een (brom-)fiets- en wandel pad.

Intussen legt de aannemer de laatste hand aan de nieuwe weg en verwacht de gemeente de nieuwe verbinding eind deze maand te kunnen openen. Rechter en staatsraad Bart Jan van Ettekoven benadrukte dat de gemeente die aanleg wel geheel op eigen risico heeft uitgevoerd. Want de Raad van State kan het verkeersbesluit nog altijd vernietigen, zei de staatsraad. 

Maar of het zover komt lijkt twijfelachtig. De gemeente heeft immers  verkeersonderzoeken overlegd waaruit blijkt dat er per dag rond de 2000 auto's over de Wichard van Pontlaan gaan rijden. Nu zijn dat er nog enkele honderden.

Van Keulen zette overigens vraagtekens bij de gemeentelijke verkeerscijfers.

"Aanvankelijk zouden er niet meer dan 650 autobewegingen komen en toen pluste de gemeente er opeens 1150 bovenop. En nu zit ze al op 2000 autobewegingen. Maar straks komen er nog een Lidl supermarkt en fastfood-restaurant aan de Steenweg en komt er nog een parkeerterrein voor het sportpark bij. En wat doet de gemeente als er straks een veelvoud van die 2000 voertuigen door onze straat rijden? Waarschijnlijk duurt het dan weer tien jaar voor de gemeente iets gaat doen."

De gemeentewoordvoersters benadrukten dat nog lang niet zeker is dat de Lidl naar de Steenweg komt. "De Lidl kan ook nog op de huidige AH-locatie in het centrum terecht komen. En om parkeeroverlast bij de voetbal te voorkomen komt er een doorsteek naar de Wielkamp op het bedrijventerrein. Als het erg druk is op het sportpark gaan ze daar parkeren en niet in de Wichard van Pontlaan, " aldus de gemeentewoordvoerster.

Geen concrete plannen
Staatsraad Van Ettekoven voegde daar nog aan toe dat een gemeente voor een verkeersbesluit als dit geen rekening hoef te houden met allerlei mogelijke ontwikkelingen in de toekomst. Alleen als er concrete plannen liggen dan moet de gemeente daar rekening mee houden. Maar die zijn er nog niet.

Toch vreest Van Keulen, die namens veertien bewoners het woord voerde, dat de toekomst toch veel meer blik in zijn straat gaat opleveren dan nu voorzien. De staatsraad gaf nog een dringend advies om de bewoners sneller op de hoogte te stellen van verkeertelgegevens en sneller en meer te overleggen over onvoorziene omstandigheden.

De Raad van State doet binnen zes á twaalf weken uitspraak. Dan wordt duidelijk of de weg open mag blijven of gelijk weer dicht moet voor autoverkeer.

Cerberus

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 16 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 22 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden