• Alexander van der Schans heeft een aanvraag ingediend om de bestaande stallen te slopen en er vleeskalveren te gaan houden.
• Alexander van der Schans heeft een aanvraag ingediend om de bestaande stallen te slopen en er vleeskalveren te gaan houden. Archieffoto: Janneke Boogaard

Geitenstal Rossum wordt misschien vleeskalverenstal

Algemeen DOSSIER: GEITEN 707 keer gelezen

ROSSUM • Alexander van der Schans heeft een aanvraag ingediend om aan de Schoofbandweg 10 een stal te bouwen voor 1150 vleeskalveren. Als dat doorgaat, is het plan om op die locatie maximaal 5100 geiten te gaan houden in elk geval de komende jaren van de baan.

"De procedure voor de geitenstallen gaat nog lang duren en we weten niet zeker of we er uiteindelijk uitkomen", verklaart Van der Schans deze verrassende wending. Intussen genereert de stal die hij duur gekocht heeft geen inkomsten en dreigt de boel te verpauperen.

Bestaand bouwblok
De stal voor de kalveren past, anders dan die voor de geiten, binnen het bestaande bouwblok aan de Schoofbandweg. Dat maakt de procedure waarschijnlijk eenvoudiger. 

De procedure voor de geitenstal loopt moeizaam omdat de provincie Gelderland een fout heeft gemaakt bij de toetsing van het plan aan de Natuurbeschermingswet. Daar kwam een rechtszaak van en de provincie lijkt nog te worstelen met de gevolgen van de uitspraak.

Bezwaren
Tegen het plan voor de megastal voor geiten is ook veel bezwaar van omwonenden. Ook de gemeente Zaltbommel is er niet blij mee vanwege mogelijke stankoverlast op bedrijventerrein De Wildeman, dat vlak bij de Schoofbandweg ligt.

Gevoelig
Omdat het dossier zo gevoelig ligt, heeft het college van Maasdriel dinsdag de pers, de gemeenteraad en de indieners van zienswijzen tegen het plan voor de geitenstal actief geïnformeerd over de nieuwe aanvraag. De Omgevingsdienst gaat de aanvraag beoordelen. Daaruit moet ook blijken of de gevolgen voor de omwonenden bij 1150 vleeskalveren anders zijn dan bij 5100 geiten.

Volgens Van der Schans is dat het geval. "We hebben naar de mensen geluisterd. De feitelijke en emotionele bezwaren tegen de geitenstal nemen we weg met het plan voor de kalfjes. Dan heb ik het met name over de vele verkeersbewegingen en de angst voor Q-koorts."

Van der Schans sluit overigens niet helemaal uit dat, als het plan voor de kalfjes snel uitgevoerd kan worden, hij later alsnog omschakelt naar geiten. "Maar zeker niet de eerste drie tot vijf jaar." Als het ooit zover komt, zullen er fors minder dan 5100 geiten komen en zullen ze niet buiten gehouden worden. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden