Koen Kreling gebruikt de fiets in zijn nieuwe chrystantenkwekerij
Koen Kreling gebruikt de fiets in zijn nieuwe chrystantenkwekerij

Koen Kreling (22) opent chrysantenkas van twaalf hectare groot

Algemeen 4.580 keer gelezen

ZUILICHEM • Koen Kreling (22) is de jongste zelfstandig chrysantenkweker van Nederland. Volgende week wordt zijn gloednieuwe kwekerij geopend. Het is de grootste kas in de Bommelerwaard en één van de grootste chrysantenkwekerijen van het land.

Aan de Uilkerweg is in slechts acht maanden tijd een kas van maar liefst twaalf hectare oftewel 120.000 vierkante meter groot gebouwd. Het is 500 meter lopen van de ene naar de andere kant. Daarom heeft Koen een stuk of twintig fietsen aangeschaft, zodat zijn medewerkers zich wat sneller kunnen verplaatsen.

Kreling

Koen heeft zijn liefde voor de chrysant niet van een vreemde. Zijn ouders Jan en Wilma Kreling zijn bekende chrysantenkwekers met kassen op zeven locaties in Bruchem, Zuilichem en Gameren. Kreling is een van de grootste telers van chrysanten ter wereld en levert meer dan honderd miljoen troschrysanten per jaar aan supermarktenketens in binnen- en buitenland.

Als oudste zoon in het gezin met vijf kinderen was Koen al op jonge leeftijd heel geïnteresseerd in het werk van zijn vader en vrijwel dagelijks te vinden in de kassen. Na het vmbo ging hij naar de mbo tuinbouwopleiding. Hij liep stage bij een potplantenkwekerij, maar dat was toch niet waar zijn hart ligt. Zijn ouders hadden al een paar jaar de wens om hun bedrijf verder uit te breiden. "Voor mij is dit een mooie kans om voor mezelf te beginnen", zegt hij. "Ik vind het een enorme uitdaging."

Eerste oogst

Aan de bouw van de nieuwe kas hebben maar liefst 67 bedrijven meegewerkt. Tweederde van die bedrijven komt uit de Bommelerwaard. De bouw is gestart in juli vorig jaar. "Het is precies volgens schema verlopen", vertelt Koen. "In augustus hebben we een planning gemaakt, waarin stond dat we in week 4 van dit jaar de eerste stekken de grond in wilden hebben. Dat is gelukt. En het betekent dat we in de week na de open dag de eerste chrysanten kunnen oogsten." Tot nu toe is hij dan ook heel tevreden. "We hebben geen tegenslagen gehad", vertelt hij. "En de eerste teelt staat er nu al supergoed op."

De officiële opening van Diamond Flowers vindt plaats op vrijdag 24 maart door Conny Bieze, gedeputeerde Mobiliteit, Logistiek en Economie van de provincie Gelderland. De nieuwe kas is het resultaat van de nauwe samenwerking van Kreling Chrysanten en PHTB (Projectbureau Herstructurering Tuinbouw Bommelerwaard). Hierdoor is glas afgebroken aan de westzijde en er komt een ontsluitingsweg om de Nieuwstraat te ontlasten van vrachtverkeer.

Geautomatiseerd

In de kas is het productieproces voor een groot deel geautomatiseerd, maar er is toch nog ruimte voor twintig vaste medewerkers en rond de twintig zaterdagkrachten. "Het planten gebeurt automatisch", vertelt Koen. "Het oogsten gaat in het begin op de traditionele manier, maar we hopen over een tijdje een oogstmachine in te kunnen zetten. Die knipt de bloemen net boven de wortels af en plaatst ze automatisch op een transportband." In een aparte hal staan sorteermachines. Van elke tak met bloemen wordt een foto gemaakt, waarna de bloemen op grootte bij elkaar in een bos komen. Bij de bouw is goed gelet op duurzaamheid. "We hebben onder andere een opslagtank waar we een overschot aan warmte kunnen bewaren, zodat er geen energie verloren gaat", vertelt de jonge ondernemer. Verder werkt het bedrijf zoveel mogelijk biologisch, vooral waar het ongediertebestrijding betreft.

Open dag

Op zaterdag 25 maart houdt Diamond Flowers open dag. Van 10:00 tot 17:00 uur is iedereen van harte welkom om de mooie kas te bewonderen. Er zijn lekkere hapjes en drankjes, kinderen kunnen onder andere meedoen aan een workshop bloemschikken en zich uitleven op een groot springkussen.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden