Afbeelding

Bedrijven pleiten voor snelle herindeling Bommelerwaard

Algemeen Herindeling Bommelerwaard 264 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Tien ondernemers uit de Bommelerwaard hebben donderdagavond gepleit voor een snelle bestuurlijke herindeling met de gemeente Maasdriel. Een paar individuele inwoners spraken zich juist uit tégen herindeling.

Individuele inwoners waren er donderdagavond nauwelijks, tijdens de hoorzitting van de gemeenteraad over het rapport 'Bestuurlijke Toekomst Bommelerwaard'. Grootste bezwaar van die insprekende inwoners is het 'cultuurverschil' tussen de twee gemeenten. "Als inwoner van Zaltbommel zou ik me niet goed vertegenwoordigd voelen als ook de andere helft van de Bommelerwaard in de gemeenteraad zou meebeslissen", zei Jan-Herber Hogendoorn. "Het zijn heel aardige buren in Maasdriel, maar ik wil niet met ze in één huis wonen."

Volgens de ondernemers is een bestuurlijke fusie van de twee gemeenten juist hard nodig. "Het is toch al één gebied", vindt Edwin van der Waal van Lensen Projectinrichters. "Dat merk ik als ondernemer, maar ook als bestuurder van een serviceclub en bij de sportverenigingen."

Arbeidsmigranten

Anthony van Venrooij uit Hedel van FSV Accountants in Zaltbommel zou één gemeente goed vinden voor het 'vestigingsbeleid voor ondernemers' en voor de werkgelegenheid. Hij ziet op dit momenteel ongelijkheid bij de twee gemeenten in allerlei regels. Dat werd beaamd door tuinder Jaap van Wijk. Hij noemde als voorbeeld de huisvesting voor arbeidsmigranten. "De gemeente Maasdriel heeft dat in 2014 al naar tevredenheid geregeld", zei hij. "In Zaltbommel beginnen ze daar nu pas mee." Ook zijn de verschillende bouwverordeningen en andere regels op het gebied van Ruimtelijke Ordening volgens hem lastig voor tuinders. "In de toekomst zijn de twee gemeente in ieder geval te klein", waarschuwde hij. "Dan worden wij misschien wel een wijk, dan wel de mooiste wijk, van de gemeente Den Bosch."

Frans van Rijn van Hitachi merkt bij zijn medewerkers niet veel van de onderlinge cultuurverschillen. "De Bommelerwaard is en blijft een klein gebied", zei hij. "Onze medewerkers komen overal vandaan, ze werken allemaal samen. Je moet verschillen overbruggen in plaats van uitvergroten. Wij als ondernemers hebben een bestuursorganisatie nodig die snel beslist en niet elkaar bevecht over bijvoorbeeld een geitenhouderij."

Twee kapiteins

Ondernemer Ben Kaal uit Gameren riep de politiek op 'lef te hebben' en niet te kiezen voor alleen een ambtelijke fusie. "Dat is alsof je samen een schip bouwt, maar twee kapiteins levert", zei hij. "Dat is bij mooi weer geen probleem, dan vaar je zo de haven in. Maar bij slecht weer vaart het schip op de klippen."

Directeur Bedrijven van Rabobank Bommelerwaard woont niet zelf in het gebied, maar weet alles van de samengevoegde kleinere Rabobanken tot een grotere organisatie. "Respecteer elkaars verschillen", gaf hij de politiek mee. "De dorpen zullen allemaal hun eigenheid behouden. Wij staan zelf dichter bij onze klanten dan ooit te voren. Door de samenvoeging hebben we meer tijd om naar onze klanten toe te gaan." 

Ook volgens oud-directeur Theo Tijssen van Veiling Zaltbommel, waar honderden tuinders met elkaar samenwerken, zijn de cultuurverschillen heel goed te overbruggen. "Daar moet je op een verstandige manier mee omgaan", vindt hij. Hij waarschuwde de politiek om niet eerst een ambtelijke fusie te realiseren, maar in één keer de stap naar herindeling te zetten. "Als u zelf niet in herindeling gelooft, wordt het nooit wat."

Met burgers praten

Cees Oomen, die niet als ondernemer sprak, ziet geen voordelen in herindeling en onderbouwde dat met de resultaten van verschillende wetenschappelijke onderzoeken. Bovendien is herindeling volgens hem tegen de zin van het merendeel van de inwoners. "Ga eerst eens met de burgers praten", benadrukte hij.

De politiek hield haar mening voor zich, het was immers slechts een hoorzitting. Het laatste woord over een mogelijke herindeling is dan ook nog lang niet gezegd.

Inwoners die niet bij de avond aanwezig waren, kunnen tot 20 maart nog schriftelijk reageren op het rapport via: griffie@zaltbommel.nl  Het hele rapport is hier te lezen.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
Brandweer, ambulance en politie opgeroepen voor fiets in sloot in Schelluinen 112 6 uur geleden
• Winnifred Bouwman in de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland.
Winnifred Bouwman neemt na 33 jaar afscheid van de bibliotheek in Nieuw-Lekkerland Nieuws 7 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden