• Elze Frei in het naai/textielatelier boven de Poorterij. Daar wordt nu keihard gewerkt aan mooie dekens.
• Elze Frei in het naai/textielatelier boven de Poorterij. Daar wordt nu keihard gewerkt aan mooie dekens. foto: Lya Cattel

Samen breien aan 'Warme Dekens' of 'Heel Bommelerwaard Breit'

Algemeen 279 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Het is een drukte van belang in het naai-atelier in de oude kapel op de tweede verdieping van De Poorterij. Vrijwilligers werken keihard aan het nieuwste project: 'Warme Dekens'.

Elze is de oprichter van stichting Elliz in Company, een naai-atelier waar vrijwilligers samen werken aan grote en kleine projecten. "Iedereen is hier welkom", zegt Elze, die vorig jaar werd uitgeroepen tot Vrouw van het Jaar. "Hier komen mensen, die het leuk vinden om eens met hun handen te werken, maar ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een beperking of mensen die beter Nederlands willen leren." Zo werken er tegenwoordig een paar Syrische mannen, die heel handig zijn met de naaimachine en die de taal nog niet goed beheersen. Ze zijn welkom zonder voorwaarden, zonder doorverwijzing, zonder dat het moét, alleen maar omdat het kan en omdat ze het zelf willen.

De titel Vrouw van het Jaar heeft Elze 'enorm geholpen'. "Het werkte als een soort betrouwbaarheidslabel", lacht ze. "Opdrachtgevers zien dat ik die titel heb en concluderen dat ik betrouwbaar ben. Laatst werd ik nog gebeld door iemand die zei dat hij zoveel positieve verhalen over ons had gehoord. Dat hij gelooft in onze manier van werken. Dat vind ik zo fijn om te horen." Dagelijks ziet Elze mensen opbloeien in het naai-atelier. "In het afgelopen jaar zijn er acht vrijwilligers doorgestroomd naar betaald werk", vertelt ze trots. "Het is zo fijn om te kunnen doen waar ik in geloof. We zien dat veel mensen hier weer zelfvertrouwen en eigenwaarde krijgen, gewoon doordat er aandacht voor ze is."

Samen breien

Op dit moment werkt Elliz in Company hard aan een nieuw project. "We gaan samen breien aan warme dekens", licht de initiatiefneemster toe. "We maken allemaal een stukje van dertig bij dertig centimeter en daar maken we een mooie deken van. De deken kan zijn voor iemand die het letterlijk koud heeft, maar het kan ook symbolisch bedoeld zijn. Gezellig samen onder de deken kruipen, zodat je even niet alleen bent." Ook worden nieuwe dekens gemaakt door oude dekens opnieuw aan elkaar te naaien, waardoor verrassend mooie patronen ontstaan. Het is de bedoeling dat alle dekens eind oktober worden geveild. De opbrengst gaat deels naar kinderen in Syrische vluchtelingenkampen en deels naar Elliz in Company zelf om weer nieuwe projecten te kunnen opstarten. "We hopen dat iedereen in de Bommelerwaard met elkaar gaat breien", zegt Elze. "Dat oudere vrouwen jonge vrouwen leren hoe ze moeten breien, terwijl jongeren dan bijvoorbeeld uitleg kunnen geven over het gebruik van een mobiele telefoon of facebook. Door het breien willen we mensen met elkaar verbinden. 'Heel Bommelerwaard Breit', daar hoop ik op", lacht ze.

Mobiele breibrigade

Elze hoopt onder meer de beschikking te krijgen over een busje. "Stel je voor dat we daarmee in de hele Bommelerwaard vrouwen op kunnen halen, zodat ze met elkaar een middag kunnen gaan breien. Een mobiele breibrigade, dat is mijn droom. Want tot een jaar of zeventig zijn de meeste vrouwen vaak wel actief op internet bijvoorbeeld. Maar oudere vrouwen kunnen soms echt eenzaam zijn, terwijl ze wel nog zelfstandig zijn. Ik hoop dat iedereen die dit leest, zijn of haar oude buurvrouw vertelt over dit project en ze hier naar toe brengt."

Elze roept mensen ook op om bollen wol te komen inleveren. Het naai-atelier bevindt zich in De Poorterij, iedereen kan er gewoon dagelijks binnenlopen. "We zitten op de tweede verdieping, dus dat is voor sommige mensen best een drempel", constateert Elze. "Dat is heel jammer, want echt iedereen is hier welkom." Ze overlegt momenteel ook met de Jumbo in Gameren om er een inzamelpunt voor oude spijkerbroeken in te richten. Spijkerstof is heel goed te gebruiken als pipingband om dekens mee af te werken.

Britta Alink

http://www.ellizincompany.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 18 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden