• De bibliotheek in Kerkdriel. Archieffoto: Janneke Boogaard
• De bibliotheek in Kerkdriel. Archieffoto: Janneke Boogaard

Op bieb valt weinig te bezuinigen

Algemeen 79 keer gelezen

REGIO • De gemeenten in Rivierenland hebben een onderzoek uit laten voeren naar mogelijkheden tot bezuiniging op de bibliotheek. Die zijn er volgens de onderzoekers weinig, als de gemeenten willen vasthouden aan de huidige functies en spreiding.

De aanleiding voor het onderzoek was een motie van de gemeenteraad van Neder-Betuwe om te komen tot kostenreductie op de bieb. De gemeenten gebruiken de onderzoeksresultaten om samen met Bibliotheek Rivierenland afspraken te maken over de dienstverlening in de toekomst. Het huidige convenant loopt eind 2018 af.

Weinig subsidie
De overall conclusie is dat Bibliotheek Rivierenland veel biedt voor een naar verhouding bescheiden subsidie van gemiddeld 13,50 euro per inwoner per jaar voor het basispakket en aanvullende programma's. Deze kosten zijn exclusief de kosten voor de huisvesting. Het gemiddelde bedrag voor heel Nederland is 18 euro per inwoner.

Omdat dit bedrag laag is, valt er niet zoveel te bezuinigen. Bibliotheek Rivierenland bezuinigde de afgelopen jaren al op overhead en zette veel vrijwilligers in om de openingstijden te verruimen.

Kleiner basispakket
Eén van de scenario's die Setelia Strategy Consultants in opdracht van de gemeenten onderzocht was een kleiner basispakket, waarbij extra's als losse modules kunnen worden ingekocht. Onder andere in Maasdriel vroeg de politiek daar in 2014 al om. Het Maasdrielse college stelde toen voor uit Bibliotheek Rivierenland te stappen, maar krabbelde terug na fors protest van onder andere de basisscholen. Maar bij het schrappen van delen van het pakket voldoet de bieb al snel niet meer aan de wet. Sommige aspecten kunnen vervallen, maar leveren weinig besparing terwijl ze wel een grote negatieve impact hebben.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 5 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 6 uur geleden
Afbeelding
25-jarige vrouw wordt geschept door auto in Oud-Alblas 112 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden