Afbeelding

Gemeenteraden gaan weer praten over herindeling

Algemeen 145 keer gelezen

BOMMELERWAARD • De gemeenteraden van Zaltbommel en Maasdriel gaan in maart weer praten over een mogelijke herindeling van de twee gemeenten.

Praatstuk daarbij is een rapport van Berenschot, dat is opgesteld op verzoek van de twee gemeenteraden. In dat rapport, dat vorige week openbaar werd, ziet het onderzoeksbureau drie opties voor de toekomst: organisch naar elkaar toe groeien, ambtelijk fuseren of herindelen. Berenschot heeft het onderzoek gebaseerd op verschillende documenten zoals bestuursakkoorden en beschikbare visies van beide gemeenten en de regio Rivierenland. Vervolgens zijn de twee gemeenteraden, de colleges van beide gemeente, en het MT van Zaltbommel en Maasdriel bevraagd.

Uit alle gesprekken en onderzoek blijkt dat Zaltbommel minder enthousiast is over een mogelijke herindeling dan Maasdriel. Volgens Berenschot biedt een herindeling 'ambtelijk het grootste comfort en de grootste duurzaamheid'. "Kijkend naar politiek-bestuurlijk draagvlak moeten de gemeenteraden hun positie bepalen ten opzichte van de opties", schrijven de onderzoekers. "De gemeenteraad van Zaltbommel zal specifiek moeten afwegen of een herindeling op voldoende steun kan rekenen of dat dit mogelijk anno 2017 een stap te ver is." Volgens Berenschot is 'herindeling de meest ideale samenwerkingsvorm'.

Volgens Berenschot biedt herindeling 'het beste bestuurlijk perspectief' en is het voor beide gemeente ook kosteneffectief. Als de twee gemeenteraden in maart kiezen voor herindeling, dan zou de nieuwe fusiegemeente op 1 januari 2020 een feit kunnen zijn. Berenschot adviseert de twee gemeenteraden om de ambtelijke samenvoeging verder in gang te zetten en een keuze te maken voor de locatie van het toekomstige gemeentehuis. Ook adviseert Berenschot om 'met de bevolking op een passende wijze in gesprek te gaan over de uitkomsten van het onderzoek, alsmede het toekomstperspectief voor de twee gemeenten', om zo meer zicht te krijgen op het draagvlak voor een mogelijke herindeling.

Het rapport (met bijlagen) van Berenschot staat op de website van gemeente Zaltbommel.

Britta Alink

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden