• Docuscoop heeft Hotel Van der Valk als thuishaven, maar gaat ook 'on tour'. Archieffoto: Janneke Boogaard
• Docuscoop heeft Hotel Van der Valk als thuishaven, maar gaat ook 'on tour'. Archieffoto: Janneke Boogaard

Docuscoop biedt filmmakers podium in Zaltbommel

Algemeen 314 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Geen bioscoop maar Docuscoop. Vanaf zaterdag 25 februari biedt Ruud de Haas in het Van der Valk Hotel in Zaltbommel een podium aan documentairemakers, filmmakers en journalisten.

De Haas, eigenaar van evenementenbureau De Haas Events, haakt in op de vraag vanuit de branche, zegt hij. "Startende documtairemakers, filmmakers en journalisten kunnen niet gemakkelijk hun producten tonen. Ze hebben er het geld niet voor om ergens binnen te komen. Via Docuscoop kunnen ze nu proberen bekendheid te verkrijgen."

Afspraken met hotel
De 37-jarige Wijk en Aalburger heeft inmiddels al een viertal voorstellingen geprogrammeerd. Nog twee voorstellingen zijn in voorbereiding. Met het Van der Valk Hotel heeft De Haas afspraken voor de bezoekers gemaakt. "Er kan eventueel aan de voorstelling ook een etentje of een overnachting vastgekoppeld worden." In de zaal is plaats voor 115 bezoekers. "De minimale opkomst moet twintig personen zijn. Bij minder gaat de voorstelling niet door."

De Liefde
In het nieuwe Van der Valk start de serie op 25 februari met een documentaire van Carilijne Pieters genaamd 'De Liefde is alles hè'. Het is het verhaal van de grootouders van de documentairemaakster. Op 25 maart volgt de documentaire 'Dichter bij Maarten'. Filmmaker Raymond Grimbergen filmt de zoektocht van de vader en broer van de spoorloos verdwenen Maarten in India. De documentaire 'De Tien van Renesse' staat gepland voor april en in mei volgt 'Arctic Light'.

Interactie
Het is de bedoeling dat er na een vertoning veel interactie is met het publiek, zegt De Haas. "Bij de aanvang stelt de maker zich eerst even voor en vertelt over zijn documentaire. Na de vertoning is er tijd voor vragen", legt De Haas uit.

Journalisten
Docuscoop is er niet alleen voor documentaires en films. "Het kunnen ook journalisten zijn die een voordracht houden. Bijvoorbeeld een oorlogsverslaggever die over zijn bevindingen komt vertellen. Natuurlijk ook weer met interactie."

Docuscoop on tour
Die interactie komt zeker tot uiting tijdens 'Docuscoop on tour' op 2 maart. In Pand 9 wordt de film 'In Procedure' vertoond, over Syriër Hassan die naar Nederland gevlucht is om zijn gezin te redden. Het lange wachten op de gezinshereniging maakt hem echter wanhopig. Na afloop van de film presenteren lokale initiatieven zoals Vluchtelingenwerk, Stichting Welzijn Bommelerwaard, Stichting Kompas en de Refugee Talent Hub zich. De Refugee Talent Hub verbindt statushouders en vluchtelingen met werkgevers. De standhouders zijn er vanaf 20.00 uur, de film begint om 20.30 uur. Om 21.30 uur is er een nagesprek met de maakster van de film, Jiska Rickels, en Yomna, de dochter van Hassan. Daarna zijn de standhouders nog aanwezig tot 23.00 uur.

Tot leven
De Haas heeft heel lang op zijn plannen gebroed. "Ik loop er al een paar jaar mee rond. Er zitten zoveel mooie verhalen achter allerlei documentaires. Mijn slogan in inmiddels: Docuscoop brengt verhalen tot leven."

De oud-Kerkwijker hoopt dat Docuscoop de opmaat is naar meer. "Ik droom van een eigen theaterproductiebedrijf."

www.dehaasevents.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 8 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 14 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden