• De Waaluiterwaarden vanaf Fort Sint Andries. Archieffoto: Janneke Boogaard
• De Waaluiterwaarden vanaf Fort Sint Andries. Archieffoto: Janneke Boogaard

Maasdriel wil nog geen provinciaal plan voor uiterwaarden

Algemeen 165 keer gelezen

HEEREWAARDEN • Het Maasdrielse college geeft nog geen groen licht voor een provinciaal inpassingsplan voor natuurontwikkeling in de uiterwaarden van Heerewaarden.

Provincie Gelderland, Rijkswaterstaat en Staasbosbeheer hebben een sterke voorkeur voor zo'n provinciaal inpassingsplan (PIP) in plaats van een gemeentelijk bestemmingsplan, mede omdat het project zich in twee gemeenten afspeelt: Maasdriel en West Maas en Waal.

Zeggenschap
Maar bij een PIP verliest Maasdriel voor de komende tien jaar de zeggenschap over dit deel van het grondgebied. "Het college heeft daarom besloten om pas een keuze te maken tussen een bestemmingsplan of een PIP als deugdelijke en afdoende afspraken zijn gemaakt over de realisering van het project. Ook moet de gemeenteraad met de keuze instemmen", zegt wethouder Gerard van den Anker.

Hoogwaterveiligheid
Maasdriel wil in elk geval eerst weten of er bij Heerewaarden ook nog maatregelen voor hoogwaterveiligheid moeten worden genomen. Dat hangt er vanaf of de hoogwatergeul bij Varik doorgaat, of dat gekozen wordt voor de variant Spaargaren. Dat wordt naar verwachting in 2018 duidelijk. "Het zou zonde zijn als er eerst natuur wordt aangelegd en er later aan waterstandsverlaging gewerkt moet worden. Veiligheid gaat boven natuur."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 14 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 14 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden