Afbeelding

Zorgen over functioneren Veiligheidsregio

Algemeen 110 keer gelezen

REGIO • De directie van Veiligheidsregio Gelderland-Zuid (VRGZ) stuurt het management niet goed aan. Daar komt een onderzoek naar. PvdA Zaltbommel en SGP Gelderland maken zich zorgen.

Onder de Veiligheidsregio vallen de lokale brandweerkorpsen en de regionale ambulance. De VRGZ komt in actie bij grote rampen en ongevallen en zorgt dan eveneens voor de berichtgeving richting inwoners.

Onderzoek
Er zijn problemen bij de aansturing van de Veiligheidsregio, zo bleek twee weken geleden. De Nijmeegse burgemeester (bestuursvoorzitter van de VRGZ) maakte op 3 februari bekend dat er een onderzoek komt naar het functioneren van het directieteam. Dat onderzoek moet binnen enkele weken meer duidelijkheid verschaffen.

Het college van de gemeente Zaltbommel heeft hierover op 10 februari ook een brief gestuurd aan de Bommelse gemeenteraad.

Opeenstapeling van risico's
De directie van de VRGZ heeft aangegeven dat de problemen niet lijden tot gevaarlijke situaties als er een ramp of ongeluk gebeurt. De PvdA in Zaltbommel twijfelt daaraan. "Juist in Zaltbommel is een opeenstapeling van risico's op ongelukken met de omvang van een ramp. De A2, de rivier, het spoor, Sachem, alles dicht bij de woonkern Zaltbommel, zorgen voor een cumulatie van risico's die een perfect aangestuurde veiligheidsorganisatie verlangen. Daar schort het kennelijk aan", aldus fractievoorzitter Nico van Wijk.

Concrete garanties
Van Wijk wil van het Zaltbommelse college weten welke concrete garanties er zijn dat er niets misgaat bij de uitvoering van het werk van de VRGZ nu het rommelt in de top. En welke plaats leden van het Zaltbommelse college innemen in het bestuur van de Veiligheidsregio. "Volgens ons kan er geen garantie zijn voor de slagkracht van de hulpdiensten als de organisatie niet goed wordt aangestuurd en er een extern onderzoek naar de gevolgen nodig is. Onze ongerustheid is met de summiere informatie uit de brief van het college niet weggenomen."

Bindende aanwijzingen
SGP Gelderland vroeg gedeputeerde staten een week eerder al of het een optie is om als provincie bindende aanwijzingen te geven en daarmee de directie te overrulen. "Wij maken ons grote zorgen over het functioneren van de Veiligheidsregio."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden