• Het hek is dicht bij Van Voorden Castings.
• Het hek is dicht bij Van Voorden Castings.

Gerenommeerde gieterij Van Voorden failliet

Algemeen 693 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Van Voorden Castings is maandag failliet verklaard. Het bedrijf vroeg het faillissement zelf aan. De opdrachten in de scheepvaartbranche liepen terug en dus kon Van Voorden niet meer aan betalingsverplichtingen voldoen. Er is hoop op een beperkte doorstart.

De scheepsschroeven die Van Voorden maakt en ontwerpt zijn toonaangevend in de internationale maritieme wereld. Naast het gietwerk en reparaties van met name scheepsschroeven en slijtagedelen voor de baggerindustrie, richtte het bedrijf zich ook op het ontwerpen en technisch verbeteren van deze producten.

Andus Group
Van Voorden maakt deel uit van de Andus Group, onder meer actief in de staalbranche. Die sector krijgt de laatste jaren grote klappen doordat de staalindustrie in China oprukt. Nedstaal in Alblasserdam, één van de veertien werkmaatschappijen van Andus, sloot vorig jaar ook al de deuren.

Plaatselijke smid
Behalve in de wereldwijde maritieme sector komt het faillissement ook in Zaltbommel hard aan. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot de zestiende eeuw. Toen werkte een plaatselijke smid met de naam Van Voorden aan het dak van de toren van de Sint Maarten. Door de scheepvaart op de Waal ging de smederij zich toeleggen op scheepsschroeven. In 1912 werd het productiebedrijf Van Voorden opgericht aan de Oude Stationsweg.

Van Voorden Stichting
Onder leiding van de zoon van de oprichter, Dirk Willem van Voorden, groeide het bedrijf. Toen Dirk Willem in de jaren zeventig overleed, riepen zijn nabestaanden de Van Voorden Stichting in het leven. De gedachte erachter was dat een deel van het familievermogen ten goede zou komen aan de Bommelaren, die immers hard hadden gewerkt in de fabriek.

De stichting bestaat nog steeds en steunt het verenigingsleven. Bijdragen aan de BommelRevu, atelierroute Kunst Kiezel Klei en popfestival Music in the Backyard, een sportrolstoel voor basketbalclub Ardito en fitnessapparaten voor de Beweegtuin in de Binnenvergt zijn voorbeelden.

Voor de stichting heeft het faillissement geen gevolgen. "Behalve dat wij het ook treurig nieuws vinden en een zorgelijke situatie voor de personeelsleden, heeft het geen effect op het voortbestaan en de activiteiten van onze stichting die volledig zelfstandig is en geen (financiële) banden heeft met het bedrijf", meldt Ruud van Osch namens de stichting desgevraagd.

Verhuizing
In het begin van het nieuwe millennium paste een gieterij niet meer in de buurt van een woonwijk. Doordat Van Voorden plannen maakte om te verhuizen, kwam de ontwikkeling van het nieuwe bedrijventerrein De Wildeman in een stroomversnelling. In 2008 vestigde Van Voorden zich daar als eerste bedrijf. Op de vroegere locatie aan de Oude Stationsweg zijn plannen voor een nieuwbouwwijk.

Ontslag medewerkers
Bij de verhuizing werkten er ruim 120 mensen bij Van Voorden. Nu waren dat er nog 85. Voor hen is ontslag aangevraagd. Mogelijk kan een deel van het personeel terugkeren na een doorstart. Of die er komt, wordt bekeken door de curator.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• De paars gearceerde gebieden zijn de mogelijke locaties voor de windmolens. L2 ligt centraal op deze afbeelding.
Inwoners Brandwijk en Molenaarsgraaf negatief over zoeklocatie L2 voor windturbines: 'Geen draagvlak' Nieuws 12 uur geleden
Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 13 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 18 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden