• Familieleden van de oorlogsslachtoffers onthulden de plaquette. Foto: Lya Cattel
• Familieleden van de oorlogsslachtoffers onthulden de plaquette. Foto: Lya Cattel

Herdenken houdt de verhalen levend

Algemeen 74 keer gelezen

ZALTBOMMEL • Zaterdag werd een plaquette onthuld op de rooms-katholieke begraafplaats aan de Virieusingel te Zaltbommel, met de namen van vier mensen die omkwamen tijdens WO II.

Het idee om een blijvende herdenkingsvorm te creëren bestond al langer, maar na de 4 mei-herdenking van vorig jaar werden er concrete plannen gemaakt door Peter Laghuwitz, Anton Klijmij en Piet de Lange. Samen vormden zij een comité om de plannen te realiseren.

Zij kennen elkaar omdat Peter Laghuwitz zich jaarlijkse inzet voor de dodenherdenking op de katholieke begraafplaats, Anton Klijmij is de beheerder van de deze begraafplaats en Piet de Lange is voorzitter van de contactgroep Sint Martinuskerk Zaltbommel.

De herdenkingsplaat bevat de namen van vier oorlogsslachtoffers die daar begraven liggen met tevens een korte beschrijving van de gebeurtenissen die tot hun dood hebben geleid. Het gaat om verzetsstrijders Jan Klingen, zijn dochter Tilly, en Louis Boelen en onderduikster Mary Wolff.

Doorvertellen
De plechtigheid werd zaterdag bijgewoond door familieleden en belangstellenden. Burgemeester Van den Bosch verwoordde in zijn toespraak het belang van herdenken en doorvertellen. 

Kleinkinderen
De onthulling van de plaquette werd verricht door Helianthe Boelen, kleindochter van Louis Boelen en kleinzoon Jan van Jan Klingen.

Indrukwekkend
Na een korte rondgang langs de graven van de oorlogsslachtoffers werd deze indrukwekkende plechtigheid beëindigd. Een dergelijk symbool zal zeker meehelpen de herinnering aan deze verzetshelden levend te houden voor de generaties die na ons komen.

Lees het hele artikel woensdag 28 september in de papieren krant of in de e-paper.

Frans van den Heuvel sr.

Foto: Lya Cattel
Foto: Lya Cattel
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden