• Ashdene Merlin was de beste bok van de keuring. Foto: Peter Verbeek
• Ashdene Merlin was de beste bok van de keuring. Foto: Peter Verbeek

Hoogste bokkeneer in Lexmond voor Ashdene Merlin

Algemeen 339 keer gelezen

LEXMOND • Bij de landelijke keuring van bokken en boklammeren maakten niet de toggenburgers maar de witte dieren de dienst uit. Gijs van de Dijk, van Piet van Haperen (Gilze) had het beste boklam, terwijl de driejarige Ashdene Merlin, van Boer-Veen (Makkum) met de bokkeneer ging strijken.

Met een aanvoer van bijna honderd bokken en boklammeren, van meer dan veertig bokhouders uit het hele land, was de landelijke bokkenkeuring al op voorhand een succes. De organisatie is al sinds eind jaren tachtig in handen van de kring van geitenfokverenigingen 'Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden'.

Op de accommodatie van de Killesteijnruiters was het zaterdag erg druk. "Dat is gegroeid in de loop van de jaren", vertelde speaker en kringvoorzitter Chris Bos. "Los van het nationaal Geiten Event, dat op 10 september wordt gehouden in de IJsselhallen in Zwolle, komt er nergens in Nederland zoveel volk naar een keuring." Op grote delen van de dag was het druk zat en stond rond de keuringsring een dubbele rij toeschouwers. Dat kwam mede doordat bijna een kwart van de bokhouders afkomstig was uit de regio.

Geïmporteerd
Naast de witte en de bonte, de toggerburgers, de Nubische en de boerbokken was er voor het eerst een vertegenwoordiger van een zesde ras: de Brittish toggenburger. "Hoe meer zielen, hoe meer vreugd", zei Johan Vonk, voorzitter van SVN (Lexmond). "Die soort is een jaar of twee geleden geïmporteerd uit Engeland. Er zijn nog niet veel geit- en bokhouders die fokken met dit ras, vandaar dat er slechts één boklam en één bok wordt voorgebracht. De geiten staan bekend om hun goede melkgift en een geweldige uierkwaliteit."

Groot verschil
Er waren 22 rubriekskeuringen. Omdat de bokhouders alleen hun beste lammeren en bokken ter keuring aanboden verliepen die relatief snel. Alleen de beste dieren, doorgaans drie of vier, mochten door naar de kampioenskeuring. Bij de lammeren was een groot verschil in grootte en uitstraling. Dat had alles te maken met de datum van geboorte. De dieren die in januari van dit jaar het levenslicht zagen waren aanmerkelijk forser dan de lammeren die net twee maanden oud waren. Die laatste vielen dan ook buiten de boot. Veel imposanter van bouw waren de bokken. Met name bij de witte en de toggenburgers waren kolossale exemplaren, met een gewicht tot 130 kilogram, sterk, eigenzinnig en bokkig. Bij de bokken werd Bill B2, de boerbok van Weessies (Bunschoten) tweede. Hij moest terecht zijn meerdere erkennen in Ashdene Merlin, de witte bok van Boer Veen uit Makkum. "Het was een verre reis, maar gezien die eerste plaats was het de moeite waard."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden