Afbeelding

Ouders boos over sluiting De Overstap

Algemeen 515 keer gelezen

BRANDWIJK • Obs De Overstap sluit. De regio praat al jaren over krimp op scholen, maar de raadsleden in Molenwaard waren dinsdag nog niet bekomen van de schrik.

Een aantal raadsleden hoopte dinsdag nog op 'creatieve oplossingen', maar kon niet aangeven hoe zo'n oplossing eruit zou zien.

Ook bij ouders was de hoop weer aangewakkerd, nadat de raad bij de vorige vergadering aan het college had gevraagd opnieuw in gesprek te gaan met onder andere het bestuur van de school en de klankbordgroep Molenaarsgraaf/Brandwijk. Twee ouders maakten gebruik van het spreekrecht.

Migrantenklassen
Waida Vogel overhandigde een lijst met handtekeningen van 26 adressen (de school telt 55 leerlingen). Ze bestreed dat alle mogelijkheden zijn onderzocht en vond dat er geen open gesprek was geweest met ouders. Ze noemde sponsoring door bedrijven als mogelijkheid om de school open te houden, en het starten met migrantenklassen.

Acht ton
Ook mevrouw De Zeeuw kreeg na de vorige raadsvergadering weer hoop, ondanks het feit dat de school al langer onder de opheffingsnorm zit. "Hoe is het mogelijk dat een groot deel van de raad heeft gevraagd om een onderzoek en dat het college nu al met een conclusie komt?" De conclusie waar ze op doelde betreft de mededeling van het college dat het te veel zou kosten om de school een jaar langer open te houden. Daaraan hangt een prijskaartje van 8 ton. Te duur, vinden ook alle raadsleden.

Actie voeren
Mevrouw De Zeeuw en andere protesterende ouders kregen van de medezeggenschapsraad van de school te horen dat ze onrust veroorzaken. "Onterecht, want wij verwoorden gevoelens die wij al langere tijd hebben. Natuurlijk wisten we dat onze school op papier al langer gefuseerd is met De Kiezel en De Kei. Maar hoe konden we eerder actie voeren als de locatie nog maar kort bekend is?"

Creatieve oplossingen
"We krijgen veel sympathie van mensen met een christelijke achtergrond. Iedereen wil dat onze locatie blijft bestaan." En ja, ook mevrouw De Zeeuw hoopte op 'creatieve oplossingen'. En ook zij noemde de brede school als wondermiddel. Wethouder Piet Vat legde het nog maar eens uit: "Ook als er een brede school komt, moet O2A5 kiezen voor één locatie."

Gemiste kans
Namens de klankbordgroep voerde opnieuw Kirsten Viveen het woord. "De school is in 2014 al formeel gesloten. Dat was bij ons bekend. De communicatie is niet voldoende geweest, de effecten zijn door de gemeente niet goed opgepikt." Ook volgens de klankbordgroep zou een brede school de oplossing zijn geweest. "Maar cbs De Bron heeft geen brede school voor ogen, of andere vormen van samenwerking", aldus Viveen. "Een gemiste kans."

Extra lokaal
Uiteindelijk moest er dinsdag gestemd worden over een voorstel om krediet te verlenen voor de bouw van een extra lokaal bij De Kiezel en de Kei in Bleskensgraaf, zodat de leerlingen van De Overstap daar gehuisvest kunnen worden. PvdA en GBM stemden tegen. Joke Stravers (GBM): "Ik kan zo'n besluit niet nemen. Ik vind het lastig."

Te makkelijk
Wethouder Piet Vat sprak haar streng toe: "U vindt van alles en nog wat, maar zegt ook: de oplossing weet ik ook niet. Dat vind ik te makkelijk. Als er mensen zijn die in een eerder stadium op hoogte zijn gesteld, dan zijn dat de klankbordgroepen in Brandwijk/Molenaarsgraaf en Bleskensgraaf. U bent voorzitter van die groepen. Ik heb daarna van u ook niets meer gehoord."

Definitief
Stravers: "Er was nog niet veel bekend. We zouden meegenomen worden. Maar wij hebben als klankbordgroep ook niet op de bok gezeten." Terugkijkend erkende Vat dat hij de klankbordgroep eerder in de dialoog zou meenemen als hij het proces opnieuw zou moeten doen. De raad stemde met pijn in het hart in met het verstrekken van 195.700 euro voor een extra lokaal voor De Kiezel en de Kei, waarmee sluiting van De Overstap definitief is.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Het bord met de QR-code bij het huis van Johan.
Inwoner Kinderdijk komt met eigen plan tegen parkeeroverlast: 'Het werkt!' Nieuws 2 uur geleden
• De locatie van het kunstwerk Het Wiegje van Beatrijs.
Feestelijke versiering van 'Het Wiegje van Beatrijs' bij Kinderdijk vanwege Koningsdag Nieuws 2 uur geleden
• Dirk IV-loop 2024.
Jochem Wiersma (Sliedrecht) en Sacha Ruf (Papendrecht) winnen Dirk IV-loop met korte video's 3 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden