Afbeelding

Leren luisteren tijdens ParticiPEREN Festival

Algemeen 213 keer gelezen

MOLENWAARD • Wat wethouder Kees Boender betreft is het eerste ParticiPEREN Festival in Molenwaard een succes geworden. "Het heeft aan de verwachtingen voldaan en zelfs meer dan dat."

Vorige week woensdag, donderdag en zaterdag waren op diverse plekken in Molenwaard activiteiten en gingen raadsleden, collegeleden en ambtenaren in gesprek met inwoners. Boender: "Dat is heel waardevol gebleken. Direct vanuit de samenleving hoorden we wat er speelt. Ambtenaren zijn letterlijk de deur uitgegaan om goed te luisteren. Je merkt daarin de omslag: het is niet langer de overheid die bepaalt wat er gebeurt en vertelt wat goed is voor de burgers. Daar is gelukkig een kentering in gekomen. Volgend jaar gaan we een vervolg geven aan het ParticiPEREN Festival, al weten we nog niet op welke manier."

Goed luisteren, daar draaide het om bij het evenement. Dat deden de gemeentebestuurders onder meer bij het beklimmen van de kerktoren in Streefkerk, bij een rondleiding van inwoner van Nieuw-Lekkerland die meewerken aan een veiliger buurt, zaterdag bij de braderie in Groot-Ammers en in de speeltuin in Bleskensgraaf. Kobus het paard en de bijbehorende wagen zag je op meerdere locaties opduiken.

Het 'leren luisteren' was een belangrijk doel, maar automatisch werden daarbij ook praktische zaken waar Molenwaarders tegenaan lopen of zich aan ergeren opgepikt. Die zijn genoteerd en waar mogelijk wordt er actie op ondernomen, vertelt wethouder Boender. "Zelf ben ik woensdag in Langerak geweest. Daar begon iedere inwoner over het leegstaande gebouw van openbare basisschool De Knotwilg. Het verpaupert, het glas ligt op het schoolplein; er werden terechte opmerkingen over gemaakt. Wij gaan nu kijken wat we eraan kunnen doen."

Hij vervolgt: "Tegelijkertijd werd er verteld over de lange heg langs het speelveldje, die inwoners twee keer per jaar knippen. Ik merkte daar de trots op wat mensen zelf kunnen doen. Als gemeentebestuur is het belangrijk dat we daar ook oog voor hebben en dat stimuleren. Als er één gebied is waar aan de gemeenschapszin praktisch invulling wordt gegeven, dan is het wel onze regio."

Geurt Mouthaan

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Dijk, oever en berm: Waterschap maait vroeg in het jaar voor natuur en veiligheid Nieuws 2 uur geleden
Afbeelding
Drukbezochte avond voor het dorp trapt viering tiende verjaardag 't Wingerds Hof in Wijngaarden af met video en foto's 7 uur geleden
Afbeelding
Eigen tulp van Keukenhof voor Fien & Teun: cadeau voor tiende verjaardag van duo Van Hoorne Entertainment Zakelijk 8 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden