Afbeelding

Waterschap schouwt het onderhoud van de sloten

Algemeen 94 keer gelezen

REGIO • Waterschap Rivierenland start op 1 november met de schouw van de sloten in het rivierengebied.

In de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden betreft dit het water en de slootkant van de kleinere sloten (B-watergangen) en het talud tot aan de bodem van de grotere sloten (A-watergangen). Tijdens de schouw controleren schouwmeesters van het schap of de eigenaren van de gronden die aan de sloten grenzen hun sloten goed genoeg onderhouden.

Waterbeheer

Voor het waterbeheer in het rivierengebied is het belangrijk dat er niet teveel begroeiing in de sloten staat en dat de sloten diep genoeg zijn. Schone, diepe sloten zijn goed voor een vlotte aan- en afvoer van water en voor de kwaliteit van het water.W

Overtollige begroeiing

Eigenaren van gronden langs de B-watergangen zijn verplicht de bodem en de slootkanten vrij te houden van overtollige begroeiing, materialen en andere obstakels. Bij de A-watergangen gaat het alleen om herstel van het droge talud. Elk najaar controleert Waterschap Rivierenland tijdens de schouw of de watergangen goed onderhouden zijn.

Sanctiemaatregel schouw

Waterschap Rivierenland heeft met ingang van 2011 een nieuwe maatregel ingevoerd: de preventieve last onder dwangsom. Deze maatregel wordt opgelegd als een eigenaar van gronden langs te schouwen sloten meerdere jaren achtereen zijn sloot niet op tijd heeft schoongemaakt. De maatregel is bedoeld om hen extra te wijzen op de onderhoudsplicht.

Herhaaldelijk overtreder

De sanctiemaatregel houdt in dat eigenaren worden aangemerkt als ‘herhaaldelijk overtreder’ als twee achtereenvolgende jaren niet aan de onderhoudsplicht is voldaan.Wanneer in het derde jaar blijkt dat een eigenaar opnieuw het onderhoud van de sloot niet op orde heeft, wordt een geldboete toegepast.

Diepteschouw

Naast het verwijderen van begroeiing moeten de eigenaren van de gronden langs de sloten er ook voor zorgen dat de sloten op de vereiste diepte blijven. Het waterschap controleert de diepte van de sloten dit najaar in bepaalde delen van het beheersgebied. De gebieden met diepteschouw staan op een overzichtskaart op www.waterschaprivierenland.nl, in de rubriek Werk in de buurt, onder Controle diepte sloten. Betrokkenen hebben hierover een brief ontvangen.

Op tijd beginnen

Als bij de schouw blijkt dat de werkzaamheden niet of onvoldoende zijn uitgevoerd, ontvangen de eigenaren die het onderhoud moeten uitvoeren, schriftelijk een waarschuwing van het waterschap. Zij krijgen dan de kans het onderhoud alsnog uit te voeren. Als het onderhoud niet op tijd in orde is, voert het waterschap de onderhoudswerkzaamheden uit, op kosten van de eigenaar van de betrokken percelen. "Op tijd beginnen met het onderhoud kan dit voorkomen", aldus het waterschap

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden