Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Avres wil pand Avelingen-West afstoten

112 1.068 keer gelezen


GORINCHEM • Het algemeen bestuur van Avres heeft plannen om het huidige pand op Avelingen-West in Gorinchem af te stoten. Het gebouw is te groot en inmiddels ook te oud. Ook werken er steeds minder mensen op deze locatie.

Voorlopig gaat het nog om een voorgenomen besluit, benadrukt wethouder Bart Bruggeman van Leerdam, tevens voorzitter van de gemeenschappelijke regeling Avres. Het bestuur neemt op donderdag 30 november een definitief besluit.

Avres helpt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om zich te ontwikkelen door begeleiding naar passend werk, inkomensondersteuning en/ of coaching bij financiële moeilijkheden. Maatwerk staat hierbij voorop. "Hiervoor wordt dienstverlening steeds dichter bij de eigen woonomgeving van burgers georganiseerd", schrijft Avres op zijn eigen website.

"Dat vraagt niet alleen om een andere organisatie van die dienstverlening, maar ook om andere huisvesting voor Avres: diverse kleinere locaties in de regio waar SW-medewerkers passend werk vinden en cliënten geholpen kunnen worden. En een centraal verzamelgebouw voor stafmedewerkers met een vergader- en trainingslocatie."

Beschutte omgeving
Door de afbouw van de sociale werkvoorziening werken er momenteel nog maar 193 zogeheten Sociale werkplaats-medewerkers in een beschutte werkomgeving in het pand op Avelingen-West, waarmee het pand te groot wordt. "Bovendien is het gebouw oud", aldus Avres. "Om goede werkomstandigheden te kunnen blijven garanderen, moeten de komende jaren veel onderhoudskosten gemaakt en investeringen gedaan worden."

Avres gaat daarom voor de Sociale Werkplaats-medewerkers  op zoek naar kleinschalige locaties, verdeeld over de arbeidsmarktregio om deze arbeidsplekken te huisvesten. Ook kunnen SW-medewerkers  aan de slag gaan bij ondernemingen waar SW-medewerkers van Avres nu al werkzaam zijn zoals JeWe-Attema, Illbruck, Schreuders Sport, Libby en verschillende buitendiensten van gemeenten.

De 193 SW-medewerkers die nu nog werkzaam zijn in een beschutte omgeving op Avelingen-West kunnen niet individueel worden gedetacheerd, maar zijn wel degelijk in staat om kwalitatief hoogwaardig werk te kunnen leveren. "Zolang er sprake is van een gestructureerde omgeving met extra aandacht. Deze mensen ontwikkelen zich het beste bij een werkgever in een 'echte' werkomgeving."

Uitgangspunt voor een passende werkplek is dat SW-medewerkers zich op een werkplek zo goed mogelijk kunnen ontwikkelen. Deze ontwikkeling is gericht op het bereikbaar maken van betaald werk, het vergroten van zelfredzaamheid en het wegnemen van belemmeringen met betrekking tot inkomen en schulden. "Juist bij een grote afstand tot de arbeidsmarkt, is het belangrijk om een plek te vinden in de eigen woonomgeving: dat maakt de opbouw van een sociaal netwerk in de eigen buurt gemakkelijker. Bijkomend voordeel is dat de reistijd en reiskosten in veel gevallen minder wordt."

Werkplein
Het afstoten van het pand op Avelingen-West is overigens nog geen gelopen race. Tot de consequenties hoort ook dat Avres voor een gedeelte het kantoor aan het Stadhuisplein dat zij huurt van de gemeente zal verlaten. De dienstverlening op het Werkplein in Gorinchem zal echter gewoon worden voortgezet. Wethouder Hans Freije van Gorinchem: "Het belangrijkste is dat er met een goed omschreven voorstel een goed besluit kan worden genomen. Immers dit is een zeer belangrijk besluit waar de inzet van veel mensen bij Avres mee verbonden is."

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden