• De ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven met enkele leerlingen van het Gilde.
• De ministers Arie Slob en Ingrid van Engelshoven met enkele leerlingen van het Gilde. Foto: Het Gilde

Het Gilde blij met waardering van ministers van onderwijs

Algemeen 1.872 keer gelezen

GORINCHEM • Het Gilde Vakcollege Techniek, waar veel leerlingen uit de Alblasserwaard naartoe gaan, heeft woensdag 8 november hoog bezoek gehad van de nieuwe regering. De twee ministers van onderwijs kwamen naar Gorinchem om tijdens een oriënterend werkbezoek te ontdekken hoe de grootste vmbo-techniekschool van Nederland de succesvolle aansluiting maakt naar het middelbaar beroepsonderwijs.

"Ze wilden spreken met leerlingen en onze vakleerkrachten om te zien waar het techniekonderwijs behoefte aan heeft tijdens de komende regeerperiode", legt directeur Henri van Breugel van het Gilde uit.

Hij is er trots op dat de twee kersverse onderwijsministers Arie Slob (Basis- en Voortgezet Onderwijs) en Ingrid van Engelshoven (Middelbaar Beroepsonderwijs, Hoger Onderwijs en Wetenschap) juist het Gilde uitgekozen hebben voor hun eerste kennismaking met de praktijk. De twee ministers lieten zich vergezellen door de ambtelijke top van het OCW (Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).

"Zo'n zware delegatie, dat komt niet uit de lucht vallen", meent directeur Van Breugel. "Dat vertelt mij dat ze onze manier van werken waarderen en de wijze waarop we onze school ingericht hebben.

Voorloper
Van Breugel ziet het Gilde als een voorloper in Nederland op het gebied van samenwerking tussen vmbo en mbo. Het mbo wordt uitgevoerd in samenwerking met ROC Rivor.

Juist dat aspect was voor de ministers en de top van OCW aanleiding om het Gilde te kiezen als beginpunt van een oriëntatie op hun werk binnen de regering van Rutte III.

Die nieuwe regering trekt de komende jaren 100 miljoen euro uit voor technisch onderwijs, zo staat te lezen in het regeerakkoord. Op het Gilde weten ze wel raad met (een deel van) dat geld. Van Breugel: "We houden de boel hier overeind dankzij de passie van onze docenten, de steun van het bedrijfsleven en met een heleboel creativiteit, maar er moet structureel geld bij vanuit het Rijk om het techniekonderwijs op niveau te houden."

Van oudsher krijgen alle afzonderlijke vmbo-scholen in Nederland evenveel geld vanuit de landelijke overheid. Het technisch onderwijs moet echter in verhouding meer kosten maken vanwege de aanschaf en het up to date houden van geavanceerde apparatuur, die nodig is voor het lesgeven.

Stijgende lijn
Het Gilde heeft daarnaast te maken met een groeiend aantal leerlingen. "We zijn al jarenlang de grootste vmbo-techniekschool van Nederland en verwachten dat die stijgende lijn zich de komende jaren blijft voortzetten", aldus Van Breugel. Hij merkt dat met name de focus op vakmanschap en de vele gespecialiseerde praktijklessen een belangrijke impuls gegeven hebben aan het succes van het Gilde.

Met kunst- en vliegwerk heeft de school aan de Gildenweg 4 in Gorinchem in de afgelopen jaren extra ruimte gecreëerd. Een gymzaal is opgeofferd, de 'lucht' van een techniekruimte is sinds afgelopen zomer gevuld met een halve verdieping waarop 24 leerlingen aan de slag kunnen, en de buitenmuur van de afdeling transport- en mobiliteit is verplaatst zodat leerlingen de ruimte krijgen om zo reëel mogelijk les te krijgen in het laden van een vrachtwagen.

Duidelijke boodschap
"We hebben het allemaal laten zien aan de ministers en hopen dat de boodschap duidelijk overgekomen is dat een deel van die honderd miljoen euro hier goed besteed is!", grapt Van Breugel. Maar de ondertoon is serieus, want de school zet voor honderd procent in op het afleveren van vakmensen. En daar is geld voor nodig.

"We werken al op een constructieve manier samen met het bedrijfsleven, maar hebben ook de overheid nodig om onze missie te blijven uitvoeren. We willen het pand bijvoorbeeld graag uitbreiden om meer ruimte te geven aan de leerlingen en we willen onder meer de techniekhavo verder vormgeven, waardoor we de aansluiting met de HBO Techniek kunnen verbeteren. Het bezoek van de ministers en de afvaardiging van de ambtelijke top kwam daarom precies op tijd."

Directeur Van Breugel is blij dat het bezoek van afgelopen woensdag niet op zichzelf staat. Er zijn vervolgafspraken gemaakt met het ministerie van OCW.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden