Foto: 123rf.com
Foto: 123rf.com Foto: 123rf.com

Nog veel onduidelijkheid over nieuwe PFOA-bloedproef

Algemeen 167 keer gelezen

REGIO • In een Tweede Kamerdebat heeft staatssecretaris Dijksma donderdag aangegeven dat er een nieuwe mogelijkheid komt om bloed te laten testen op PFOA. Daarmee komt zij tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. Het is nog onduidelijk wat dit betekent voor de Drechtsteden en omliggende plaatsen in de Alblasserwaard.

De staatssecretaris heeft aangegeven dat mensen die dat willen contact op kunnen nemen met de gemeente. "Op dit moment werken we samen met de gemeenten Dordrecht en Sliedrecht nog aan de precieze uitvoeringsregeling", meldt de gemeente Papendrecht. Hierbij is de regeling zoals Sliedrecht die eerder had, na de motie van de gemeenteraad, leidend.

"Zodra dit afgerond is, zullen we via alle gemeentelijke communicatiekanalen laten weten hoe (oud-)inwoners in aanmerking kunnen komen voor een PFOA-bloedtest", aldus de gemeente Papendrecht.

Molenwaard heeft tot nu tot aan de zijlijn van de discussie gestaan over de vervuiling van PFOA, omdat de eerste tests waren voor inwoners van Dordrecht, Sliedrecht en Papendrecht. De toezegging van de staatssecretaris roept bij de gemeente Molenwaard de vraag op of inwoners van bijvoorbeeld Oud-Alblas, Kinderdijk en Nieuw-Lekkerland nu ook in aanmerking komen voor en bloedtest op PFOA.

"Wij hebben het aan de orde gesteld, maar hebben nog geen duidelijkheid gekregen over de vraag of onze inwoners er ook voor in aanmerking komen", reageert Ingeborg Voogt van de gemeente Molenwaard.

Ook Alblasserdam weet nog niet precies waar het aan toe is. "We verwachten dat begin volgende week van het ministerie te horen", meldt voorlichter Paulien Schilthuizen van de gemeente Alblasserdam.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden