• Wim Groeneweg
• Wim Groeneweg Archieffoto Dick Aannen

Geen paniek over herindeling Vijfheerenlanden

Algemeen 843 keer gelezen

LEERDAM/VIANEN/ZEDERIK • De gemeentebesturen van Leerdam, Vianen en Zederik kijken reikhalzend uit naar het moment dat het ministerie van Binnenlandse Zaken het wetsontwerp voor de herindeling in de Vijfheerenlanden voor advies naar de Raad van State zal sturen. Voor 1 januari 2018 moet het ontwerp plus het advies vervolgens worden ingediend bij de Tweede Kamer. Dit is nodig om precies een jaar later -op 1 januari 2019- te kunnen fuseren. 

Het wordt dus spannend. Burgemeester Wim Groeneweg, één van de founding fathers van de fusie, zei dinsdag tijdens het Vijfheerenlandenberaad dat hij er alle vertrouwen in heeft dat alles toch nog tijd op z'n pootjes terecht komt. "Het (demissionaire) kabinet is echt voornemens dat het wetsontwerp eind september -volgende week- zal worden doorgestuurd."

Gemeenteraadsverkiezing
Er hoeft volgens Groeneweg dan ook niet te worden getwijfeld dat de gemeenteraadsverkiezingen voor de nieuwe gemeente zoals was voorzien in november 2018 zullen plaatsvinden. "Daar is echt geen speld tussen te krijgen", aldus Groeneweg.

Als er toch nog een kink in de kabel komen, zal het ministerie vroegtijdig aan de bel trekken, verzekerde Groeneweg de leden van het Vijfheerenlandenberaad. In dat geval hebben de politieke partijen toch nog de tijd om zich voor te bereiden op de 'reguliere' gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018. Maar volgens de Viaanse burgemeester is het vrijwel zeker dat dit noodscenario niet uit de kast hoeft te worden getrokken. 

De herindeling Vijfheerenlanden is een stuk ingewikkelder dan vergelijkbare fusieprocessen omdat er nog steeds geen 100% duidelijkheid is of de nieuwe gemeente deel gaat uitmaken van de provincie Zuid-Holland of Utrecht. 

Ambtelijke fusie
Vanaf 1 januari 2018 werken de drie ambtelijke organisaties achter de schermen alsof ze al één gemeente zijn. Aan de balie is hier het komende jaar nog niets van te merken. Bezoekers aan de balie kunnen alle zaken hier blijven regelen die zij gewend zijn. Wel bieden we hen vanaf volgend jaar al een uitgebreidere dienstverlening aan. Het Vijfheerenlandenberaad ging vandaag akkoord met het dienstverleningsconcept Vijfheerenlanden. 

Huisvesting
De gezamenlijke colleges besloten dinsdag om de definitieve keuze voor de huisvesting te laten bepalen door de nieuwe burgemeester, wethouders en raadsleden van de gemeente Vijfheerenlanden. 

Om beter aan te sluiten op wensen en behoeften van bewoners gaat de organisatie wel anders werken. In zelforganiserende, kleinere teams met de mogelijkheid om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. "Bewoners vragen steeds vaker oplossingen op maat, niet tussen 9.00 en 17.00 uur en niet op het gemeentehuis", aldus een persbericht namens de drie gemeenten. "Werken in teams en dichterbij onze klanten vereist andere werkplekken. Daar zullen de gemeentehuizen tijdelijk op worden aangepast. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het realiseren van flexibele werkplekken en ruimtes waar teams bij elkaar kunnen zitten."

Meer informatie op: 

www.vijfheerenlanden.nl 

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Controle op foutparkeren en het dragen van gordels in Meerkerk; ook acties in Ameide en Lexmond aangekondigd 112 23 uur geleden
Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden