Afbeelding

'Breien als Ambacht' in het Voorhuis in Bleskensgraaf

Algemeen 373 keer gelezen

BLESKENSGRAAF • Van 23 september 2017 tot en met 10 februari 2018 worden er in Museum Het Voorhuis aan het Koekoekspad 1 in Bleskensgraaf breiwerken van Joke Blokland tentoongesteld.

Zij was pas drie toen ze van haar moeder de eerste breinaalden en een draadje wol in handen kreeg, en sindsdien heeft zij haar vaardigheden steeds verder uitgebreid en geperfectioneerd. Niet alleen met breien, maar ook met spinnen, weven en borduren, en haar garens verft zij ook zelf. De laatste jaren steeds vaker met natuurlijke kleurstoffen, een ware zoektocht. Veel kennis daarover is verloren gegaan. Het blijkt knap moeilijk te zijn om stoffen zó te verven dat ze er prachtig uitzien, ook nog na tientallen wasbeurten. Maar daar slaagt Joke steeds beter in. 

Vier jaar geleden werd Joke gevraagd om toe te treden tot de Crafts Council Nederland. Dit is een internationaal verband van vakmensen die oude ambachten en vaardigheden levend houden, en met elkaar kennis en vaardigheden uitwisselen. Door de contacten die zij daar opdeed zijn er zelfs door Joke gesponnen en geverfde garens verwerkt in borduursels op japonnen van prinsessen en filmsterren. En komen er regelmatig dames (en soms een heer) uit heel Nederland en Vlaanderen naar Noordeloos om verder geschoold te worden in het spinnen, verven en breien.

Er zijn in de periode vanaf 23 september enkele bijzondere evenementen in het Voorhuis naar aanleiding van deze expositie.

Op woensdag 18 oktober van 13.00 tot 16.00 uur is er een workshop breien met kinderen van 6 tot 12 jaar. Ieder kind brengt een begeleider mee en een pop of knuffel van maximaal 30 cm. Kosten: 7,50 euro voor de materialen en iets te drinken. De kinderen maken dan een trui voor hun knuffel.

Op woensdag 15 november is er gewassen wol verven met kinderen, van 14.30 tot 16.30 uur. Kosten: 7,50 euro voor de materialen en iets te drinken. Meebrengen: oude kleding en een begeleider per kind.

Op zaterdag 27 januari 2018 is er hulp bij brei-problemen. Joke houdt spreekuur voor ieder die haar advies wil vragen.

Op zaterdag 10 februari 2018 wordt er op de laatste dag van de expositie een modeshow gehouden.

Openingstijden van het Voorhuis: iedere zaterdag en derde dinsdag van de maand van 14.00 tot 16.30 uur. Groepen op afspraak: telefoon 0184-422749 of via e-mail: secretariaat@binnenwaard.nl.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Controle op foutparkeren en het dragen van gordels in Meerkerk; ook acties in Ameide en Lexmond aangekondigd 112 gisteren
Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden