• Vlnr: Wouter, Karl en Leen.
• Vlnr: Wouter, Karl en Leen.

Trio 'verkoopt' regio aan toeristen

Algemeen 1.095 keer gelezen

REGIO • Geboren Oostenrijker Karl Thaller uit Papendrecht raakte geboeid door de Alblasserwaard. Als medewerker van RTV Papendrecht besloot hij een film te maken over de streek.

Karl besprak zijn filmplan met dorpsgenoot Leen den Ouden, een man die zeer actief is voor de Natuur- en Vogelwacht 'de Alblasserwaard'. Leen was meteen enthousiast.

Verleiden
Op het zonovergoten terras van het streeknatuurcentrum in Papendrecht vertelt Leen: "Ik zei tegen Karl: een wandelroute maken en filmen lijkt me aardig. In het voorjaar van 2014 zijn we begonnen. De achtergrond is: toeristen gaan allemaal naar Kinderdijk en daarna gelijk weer weg. Terwijl iedereen zegt: we willen ze langer in de Alblasserwaard houden." Met beelden van natuurschoon en en verhalen over de historie proberen Leen en Karl bezoekers daartoe te verleiden.

Langs molens
Met de bezoeker van Kinderdijk in gedachten, begon het duo te wandelen aan de westkant van de streek. "We beginnen in Alblasserdam", vertelt Leen. "Daar gaan we het park in en besteden we aandacht aan het Huis te Kinderdijk. Vandaar lopen we langs het molengebied naar het oosten. We komen langs het Achterwaterschap en kozen zoveel mogelijk voor onverharde wegen en grasdijken."

Stilste plek
Een bijzondere plek vinden ze allebei De Donk bij Brandwijk. "Dat is de stilste plek van de Alblasserwaard", zegt Leen. Karl: "We hebben daar een badderende grutto gefilmd, en kieviten." Leen: "Staatsbosbeheer heeft daar langs het Achterwaterschap een strook nat land van boeren gekocht; nat land is goed voor de natuur."

Documentaire
Na De Donk voert de route over grasdijken naar Goudriaan. Leen: "Daar krijg je ineens bomen langs de kades. Bij het Zouwegebied keren we terug over de Lekdijk, en over de Tiendweg, die parallel loopt aan de Lekdijk." Onderweg gaf Leen zoveel informatie aan Karl, dat die besloot ook een documentaire over de streek te maken, voor RTV Papendrecht. "Dat is een serie van 25 delen geworden. Daarin ga ik nog dieper op de onderwerpen in."

Voorjaar
Leen en Karl raden wandelaars aan om de route in het voorjaar te gaan lopen. Dat deden ze zelf ook zoveel mogelijk, omdat de natuur dan op zijn mooist is, vinden ze, en je de meeste vogels ziet. Karl: "Drie jaar lang, van april tot eind juni, ben ik elke week een dag gaan filmen. Ik ging nog wel eens terug, zonder Leen, omdat ik soms niet tevreden was met het beeld." Karls vrouw Anneke van der Laan sprak alle teksten in, die door Leen werden geschreven.

Overnachtingen
Bij de routebeschrijving van de tocht, te vinden op de website van de Natuur- en Vogelwacht, voegde Leen ook adressen voor overnachtingen. "Dat zijn adressen van Vrienden op de Fiets. Ik heb hen gevraagd of ze bereid zijn wandelaars op te halen en weer terug te brengen, tegen betaling uiteraard." De mannen vinden het belangrijk dat mensen de tijd nemen voor de route. Karl: "Je moet er een paar dagen over doen, zodat je kunt stilstaan bij de dingen die je onderweg tegenkomt."

Catastrofes
De mannen maakten twee films over de route. Karl: "De eerste heeft de natuur als thema, de tweede de historie." Karl is onder de indruk van de rijke geschiedenis van de Alblasserwaard. Als man uit de bergen spreekt vooral de strijd tegen het water hem aan. "Deze streek heeft zoveel catastrofes gekend. Sinds de veertiende eeuw zijn er 33 watersnoden geweest. Steeds zijn de mensen weer opgekrabbeld, hebben ze hun boerderijen weer opgebouwd."

Mystiek
Ook Wouter Meijer droeg bij aan de film, als vrijwilliger bij RTV Papendrecht. "Ik heb een paar weken geholpen, verleende hand- en spandiensten. De natuur in de Alblasserwaard is prachtig. Je ervaart er de mystiek, dat is anders dan tussen huizen en gebouwen." Leen: "Mensen uit de Randstad zien vooral steen. Hier kunnen ze genieten van het open landschap, om zich heen kijken en de horizon weer zien."

De films van de wandeling staan op: http://www.nvwa.eu/werkgroepen/educatie

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden