Afbeelding

Historisch festival Molenwaard: zoeken naar de waarheid

Algemeen 998 keer gelezen

NIEUWPOORT • Dinsdagavond 29 augustus gaan voor de eerste keer de lichten uit en wordt het donker in 't Dalletje te Nieuwpoort; de première van het Middeleeuwse theaterstuk 'Vogels van de nacht' vindt dan plaats.

Het is het startsein van een historisch festival in Molenwaard, met als doel deze gemeente in de wijde omgeving op de kaart te zetten.

Wat is waarheid? Deze vraag staat centraal in 'Vogels van de nacht'. Een volksverteller vertelt zijn verhaal, dat zich afspeelt in de Middeleeuwen. Maar wat is er echt gebeurd? Wat is roddel en achterklap en wat zijn de feiten? "Het is een gelaagd toneelstuk", vertelt Rijkus Krabbendam. "En het publiek speelt er een belangrijke rol in. De toeschouwers bepalen welke kant het verhaal opgaat en zij vellen uiteindelijk het oordeel. Je kunt het stuk meerdere avonden gaan bekijken en er steeds nieuwe dingen in ontdekken."

De inwoner van Nieuwpoort kan het weten; hij stond samen met Bart Toonen uit Langerak aan de wieg van dit bijzondere festival. Maandenlang zijn ze nu al bezig om de toneelavonden en alle activiteiten eromheen vorm te geven en realiteit te laten worden. Een crew van zo'n zestig mensen is er inmiddels bij betrokken.

Rijkus en Bart legden de lat voor zichzelf hoog: 'Vogels van de nacht' moest professioneel uitgevoerd worden, met volop (licht)effecten en sfeervolle, speciaal hiervoor geschreven muziek, uitgevoerd door klassiek geschoolde muzikanten. "We willen onder de huid van het publiek kruipen", knikt Rijkus. "Er zitten heel veel kippenvelmomenten in. Het wordt echt elke avond een fantastische ervaring."

Culinaire markt
Op 29, 30 en 31 augustus en 1 en 2 september gaat het festival om 19.00 uur van start met een culinaire markt. Een smakelijke 'duikplank' om het diepe van het toneelstuk in te duiken. Bezoekers krijgen gelegenheid om in een sfeervolle setting de culinaire hoogstandjes uit de Alblasserwaard te proeven. "Het is vooral gezellig, een hapje en een drankje. Ook gaan er al acteurs door het publiek heen die acts uitvoeren in Middeleeuwse stijl."

Om 21.30 uur gaan de lichten uit en wordt het donker. Er weerklinkt een schreeuw: een kind is gestorven. 'In drie akten maakt het publiek kennis met arme boeren die te rijk zijn om te sterven en te arm om te leven, met de volkszanger, de vertelster en verteller die de stem van de toenmalige bevolking vertolken en met de rechterlijke macht die de orde moet handhaven', zo valt te lezen op de website. 'Vogels van de Nacht is een intrigerend stuk met veel spanning, twijfel en soms huiveringwekkende scenes. En het publiek beslist: Vrijspraak, verbanning of de doodstraf.'

Molenwaard
Bijzonder is ook dat het overgrote deel van de medewerkers afkomstig is uit de streek. De toneelspelers zelf komen bijvoorbeeld allemaal uit Molenwaard. "Alleen de muzikanten komen van elders, dat is niet gelukt. Maar als er voor een volgende editie mensen zijn die mee willen doen of mee willen denken, dan zijn ze van harte welkom. We gaan hier ook zeker een vervolg aan geven. In welke vorm, dat weten we nog niet. We hebben daar al wel ideeën over."

De inspanningen waren de afgelopen maanden met name ook gericht op het vinden van sponsoren. Wat betreft de advertenties in het programmaboekje werd dat een groot succes, maar bij dag- en hoofdsponsoren kunnen er nog wel wat bij. "Logisch: als je je ergens aan verbindt en bijvoorbeeld je zakenrelaties ergens voor wil uitnodigen, dan wil je wel weten wat je kunt verwachten. Maar aanmelden hiervoor kan nog."

www.cultureelfestivalmolenwaard.nl

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 17 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 17 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden