Elias Mastenbroek speelt in de film een cowboy die een musical schrijft.
Elias Mastenbroek speelt in de film een cowboy die een musical schrijft.

Brandwijker brengt speelfilm uit

Algemeen 2.164 keer gelezen

BRANDWIJK • Brandwijker Elias Mastenbroek (29) en Sander van der Eijk hebben 1 augustus hun film 'Het Beest van Brandwijk' gelanceerd op YouTube.

De film volgt de verwikkelingen van een bijzondere man die in Brandwijk werkt aan de musical 'Het Beest van Brandwijk'. Hierin spelen niet alleen mensen, maar ook veel dieren een rol. De noodzakelijke omgang met andere mensen en de dieren vormen samen met zijn aanleg voor psychose de nodige hindernissen bij het ontstaan van de musical. De film is vorig jaar vertoond in het Amsterdamse filmhuis Cavia en is nu volledig te bekijken op YouTube.

Vrijblijvend
Filosoof Elias vertolkt de rol van de cowboy annex musicalmaker en verzorgde ook de muziek in de film. Sander, die filmwetenschappen heeft gestudeerd, verzorgde het camerawerk. Het is de tweede film van de vrienden. Hun eerste film 'De bomen Volksnoise' maakten ze in een opwelling tijdens een vakantieweek in Leuven. "We hadden alleen een iPhone, dus daar filmden we alles mee. Dat kan ook gewoon. Op social media zie je veel beelden die niet de Hollywood-kwaliteit hebben, maar die wel veel worden bekeken. Het geeft ons veel vrijheid om op deze manier te werken. Het is compleet vrijblijvend, je hebt geen duizenden euro's nodig voor materialen. We voldoen qua productie niet aan bepaalde professionaliteitseisen, maar dat vinden we juist prettig. We houden bijvoorbeeld wel van een beetje korrelig beeld."

Filmprijs
De eerste film van het duo, dat zichzelf Basu Popig noemt, was een succes. Ze werden bekroond als de beste lange film op het Olleh International smartphone Film Festival in Seoul. De prijs, 4.000 euro, gebruikten ze onder andere voor de aanschaf van een kleine videocamera. Daarmee hebben ze Het Beest van Brandwijk gefilmd. Ze filmden een week in het voor- en najaar van 2016, vooral in de omgeving van Brandwijk. Zo is onder andere de optocht van Koningsdag in de film te zien en speelden ze een wedstrijd hoefijzerwerpen bij een vereniging in Heerjansdam.

Improvisatie
"We hebben veel geïmproviseerd en hebben ons laten leiden door wat we mooie shots vinden." Het oorspronkelijke idee kwam ook voort uit beeld. De jongens zagen een cowboy in de polder voor zich en bouwden daar een verhaal omheen. "We hebben een absurde humor, dus dan kom je uiteindelijk op een cowboy die een musical wil schrijven, waarin ook een eenhoorn meedoet."


 
 

Marijke Verhoef

Bladmanager/redacteur special products

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden