• Maarten Bikker: 'Mijn slootwal zakt weg'.
• Maarten Bikker: 'Mijn slootwal zakt weg'. Foto: Anne Marie Hoekstra

Hoogbloklandse boer Bikker in conflict met waterschap

Algemeen 2.992 keer gelezen

HOOGBLOKLAND • Boer Maarten Bikker uit Hoogblokland is boos op het Waterschap Rivierenland. Volgens hem kalft zijn land af doordat het waterschap een watergang te diep heeft gemaakt.

Bikker heeft het waterschap aansprakelijk gesteld voor schade aan zijn schuur en scheuren en gaten in zijn pad. Maar volgens het waterschap bestaat er geen verband tussen de schade en hun werkzaamheden.

Diepere sloot
Het bedrijf van de boer bevindt zich aan het einde van een doodlopend stuk van de Groeneweg. Bikker is al jaren in conflict met het waterschap. Hij vertelt: "In 1984, na de afronding van de ruilverkaveling, heeft het waterschap van de Reesloot achter mijn schuur een hoofdwatergang gemaakt. De sloot moest dieper worden. Als het in 1980 al een A-Watergang zou zijn geweest, hadden wij de schuur nooit zo dicht naast de slootkant hebben mogen bouwen."

"Er zijn op meer plaatsen problemen. Men hoeft alleen de Kloverseweg maar uit te fietsen, dan weet je genoeg. Er is ten tijde van de gesprekken over onze nieuwbouw, in 1979, nooit gesproken over het omzetten van de Reesloot naar A-Watergang."

Onderzoeksrapport
Toen het waterschap de watergang voor periodiek onderhoud wilde uitbaggeren, hield Bikker dat tegen. "Ik was bang dat de ondergrond zou gaan zakken. Vroeger zakte het niks, nu is het 60 centimeter gezakt. Ik heb vier jaar lang kunnen tegenhouden dat ze zouden baggeren, maar sinds 1984 is het toch twee keer gebeurd. De grond onder de schuur vloeit weg, heipalen komen bloot en er is een haag in de sloot gevallen. De eerste twintig jaar dat we hier woonden en werkten was er niets aan de hand. Het door het bedrijf Aquator gemaakte onderzoeksrapport wijst duidelijk uit dat de problemen zijn ontstaan door ondeskundig baggeren."

Scheuren en gaten
Ook paden op het terrein van Bikker verzakken en betonplaten scheuren. Volgens de boer is dit eveneens het gevolg van activiteiten van het waterschap. "Er is misschien wel 2 meter van de berm in de sloot gevallen. Ik heb het waterschap gevraagd de gaten in mijn pad aan te pakken. Als proef hebben ze langs een stuk betonpad van 60 meter palen geslagen en een doek gespannen. Achter het doek vulden ze het terrein aan met rulle bosgrond, maar dat spoelt weg. Ik heb gevraagd om beschoeiing, maar dat is te duur."

Niet aansprakelijk
"Mijn totale schade is begroot op 180.000 euro. Ik voel er niet veel voor een rechter in te schakelen, want dat kost een paar spijkers. Mijn rechtsbijstandsverzekering durft het niet aan. Ik ben al vijf jaar aan het strijden. Juristen van het waterschap zeggen: wij zijn niet aansprakelijk, het is onze schuld niet."

Reactie waterschap
Arie Bassa van Waterschap Rivierenland reageert: "In 2012 heeft Bikker ons aansprakelijk gesteld voor de schade. Onze mensen en zijn adviseurs hebben ernaar gekeken. Onze conclusie: wij zijn niet aansprakelijk. Overal in de Alblasserwaard zakt de grond gemiddeld 0,3 millimeter per jaar."

Niet onderheid
Volgens Bassa is de vloer van Bikkers schuur niet onderheid. "Bij andere boeren die de vloer van hun schuur niet onderheid hebben, zakt die ook. Vroeger sloegen ze wel heipalen onder de muren, maar niet onder de vloeren. Bikker geeft aan dat de schade is gekomen door het baggeren. Wij zeggen dat het daar niet door komt. Wij baggeren overal, dan hadden we dit probleem op veel meer plaatsen moeten hebben."

Baggercyclus
Verder zegt Bassa: "In een A-watergang moet 70 centimeter water staan. Maar doordat er onder andere waterplanten naar de bodem zakken, wordt het na enige tijd ondieper. We hebben een baggercyclus; eens in de achttien jaar brengen we de watergangen weer op diepte. Dat is bij hem ook gebeurd. Hij zegt dat het erger is gaan zakken doordat wij gebaggerd hebben, maar wij leggen die link niet. Andere deskundigen hebben dat verband ook niet gelegd."

Meerkosten
Over het doek langs het pad zegt Bassa: "Het kan zijn dat de rand afkalft door de sterke stroming. We hebben hem aangeboden om er palen en doek tegenaan te slaan en de grond aan te vullen. Hij vindt dat het anders moet. Dat kan, maar dan moet hij de meerkosten zelf bijleggen. Maar dat wil hij ook niet."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden