• De Dorpslaan in Nieuw-Lekkerland.
• De Dorpslaan in Nieuw-Lekkerland.

Verwarring over grond aan Dorpslaan Nieuw-Lekkerland

Algemeen 1.365 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • Twee partijen claimen recht te hebben op een stuk grond aan de Dorpslaan in Nieuw-Lekkerland. Door de toenmalige gemeente Nieuw-Lekkerland zijn toezeggingen gedaan die nu voor verwarring zorgen.

Eerst was er een overeenkomst met Frans van der Plaat en zijn vrouw. Zij wonen in de oude burgemeesterswoning aan de Dorpslaan, tegenover het stuk groen met (nu nog) vijf flinke bomen. Nieuw-Lekkerland sprak met hen af dat zij het recht van eerste koop zouden krijgen. Later verkocht de gemeente Molenwaard het terrein met bomen aan twee particulieren die er ieder een huis willen bouwen.

Oude eik
Van der Plaat vertelde de raad tijdens de raadsvergadering van 4 juli: " Burgemeester Houtman heeft ons zes jaar geleden schriftelijk bevestigd dat wij de gelegenheid zouden krijgen om de kavel met bomen tegenover ons huis te kopen. Maar die mogelijkheid is ons nooit geboden. De kavel bevat prachtige bomen, waaronder een bijzondere eik." Van der Plaat zou het groen graag behouden. Hij is niet de enige. Meer inwoners willen dat de bomen blijven staan, omdat die naar hun mening bij de karakteristieke uitstraling van de laan horen."

Verstening
Ook raadsleden kwamen in het geweer. Bas de Groot (SGP): "De Dorpslaan is een beeldbepalende straat, daar hoor je rekening mee te houden. Op een breedte van 12 à 13 meter kun je met goed fatsoen geen twee woningen kwijt." Gert Lems (CU): "Verbazingwekkend dat voor verdere verstening wordt gekozen." Eric Spaans (PvdA): "Hoe haal je het in je hoofd om zo'n stuk grond te willen bebouwen?"

Groen handhaven
Oud-raadslid Folker Damsteegt maakte net als Van der Plaat gebruik van het inspreekrecht. "Ik hoop dat u zo wijs bent dit groen te handhaven. Waarom hebt u de grond verkocht terwijl de zienswijzeprocedure nog liep? Mijn buurman had een toezegging van u als gemeente."

Eerder geleverd
Wethouder Frank Meerkerk reageert: "Twee mensen hebben de grond gekocht op voorwaarde dat ze er zouden mogen bouwen. Omdat het percentage van de belasting na 1 januari 2017 van 6 naar 21 procent zou gaan, is de gemeente Molenwaard verzocht om eerder te leveren."

"Uiteraard heeft de levering plaatsgevonden onder de ontbindende voorwaarde van de bestemmingsplanwijziging. Wij hebben de kopers hier een plezier mee gedaan. De gedachte om dit stukje grond te bebouwen heeft te maken met de financiering van de brede school."

Terugkopen
De mening van de raad betekent dat de wethouder opnieuw met betrokken aan tafel moet. Hij beloofde: "Ik ga bekijken of we tot een oplossing kunnen komen." Dat wil hij medio augustus doen. Nu een meerderheid van de raad geen huizen op deze plek wil, hebben de eigenaren een stuk grond dat financieel gezien waardeloos is geworden. Ik ga de eigenaren vragen hoe zij willen omgaan met de beslissing van de gemeenteraad."

Meerkerk vervolgt: "Overigens liggen de opmerkingen van Damsteegt en Van der Plaat wel wat genuanceerder. Ik betwijfel of er een juridisch harde toezegging voor Van der Plaat ligt, al snappen we hem wel. We hebben de stukken bekeken en extern advies ingewonnen. Ten tijde van de verkoop van de burgemeesterswoning had de toenmalige gemeente meer informatie moeten verstrekken aan de kopers."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden