• Bloemen vergroten de overlevingskansen van bijen en vlinders.
• Bloemen vergroten de overlevingskansen van bijen en vlinders. Foto: Anne Marie Hoekstra

Lekkerlander Richard Slagboom wil meer wilde bloemen, belangrijk voor ons voortbestaan

Algemeen 1.057 keer gelezen

NIEUW-LEKKERLAND • De tuin van Richard Slagboom uit Nieuw-Lekkerland is deels verwilderd, om bijen en vlinders te helpen. Hij wil minder keurig gemaaid gras in de polder.

Richard is sinds vorige maand projectleider van het Prachtlint: een strook van bloemrijk grasland die natuur in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden verbindt.

Kikkers en vogels
Als jochie struinde Richard graag door de polder. Kikkers vangen, slootje springen, vogels kijken. Wat dat betreft is er in het leven van de veertiger weinig veranderd. Hij doet onderzoek naar de heikikker, inventariseert natuurwaarden, is mede-coördinator van de vogelwerkgroep van de Natuur- en Vogelwacht Alblasserwaard (NVWA). Geen wonder dat BlauwZaam hem vroeg voor het Prachtlint 2.0, een voortzetting van een project dat in 2013 begon.

Minder insecten
Richard: "We willen van Alblasserdam tot Leerdam parels creëren: stukjes natuur met een grote biodiversiteit. Variatie in flora en fauna is belangrijk voor het evenwicht in de natuur en voor ons voorbestaan op de aardbol. Insecten zorgen voor de bestuiving van groenten en fruit. En ze zijn de basis van de voedselketen; ze worden gegeten door vogels en amfibieën. Maar het aantal insecten is enorm omlaag gegaan, onder andere door de intensivering van de veehouderij."

Boerenerven
Zolang stukjes natuur geïsoleerd in het landschap liggen, hebben bijen en vlinders nog altijd weinig overlevingskansen. Daarom werkt Prachtlint 2.0 aan verbindingen tussen de zogenaamde parels en natuurgebieden van onder andere Staatsbosbeheer en het Zuid-Hollands Landschap. Die verbindingen kunnen zijn: erven van boerderijen, bermen langs wegen en tuinen van particulieren.

Maaisel afvoeren
De mensen van Prachtlint werken samen met natuurorganisaties en instanties die stukjes natuur bezitten of beheren, zoals het Waterschap, Oasen, de gemeenten Molenwaard, Gorinchem en Leerdam en de Vlinderstichting. Zij ondertekenden een beheerconvenant, waarin ze beloven om minimaal vijf jaar lang ecologisch beheer uit te voeren. Dit betekent dat ze maaisel afvoeren, zodat de grond schraal blijft en er meer diversiteit ontstaat.

Verbindingen zoeken
Wat zijn Richards taken? "Ervoor zorgen dat er projecten van de grond komen. Verbindingen zoeken tussen bestaande of nieuwe projecten en Prachtlint. Overleggen met burgers, waterschap, gemeenten. Ik ben nog maar net begonnen als projectleider, ben nog aan het bekijken waar je het best kunt aansluiten op bestaande initiatieven."

Wens
Richard heeft een wens: "Het zou mooi zijn als meer agrariërs zouden meedoen, door hun erf ecologisch te beheren> En als gemeenten inzetten op ecologisch beheer van openbaar groen. De gemeente Gorinchem is daar vrij ver mee, in de wijk Stalkaarsen bijvoorbeeld. Op 5 september hebben we een bijeenkomst met Oasen; ze willen waterwingebieden koppelen aan het Prachtlint".

Cursussen
Prachtlint zorgt voor educatie: cursussen bijen en vlinders herkennen en maaien met de zeis bijvoorbeeld. "Educatie is belangrijk om mensen bewuster te maken van de diversiteit aan natuur in hun eigen woonomgeving. Als werkgroep bekijken we ook hoe het Prachtlint en de parels zich ontwikkelen, of aanpassing van het beheer nodig is."

Kinderdijk
Op diverse plekken haken mensen aan. In Kinderdijk worden stukken grond benut die vroeger zijn afgegraven omdat grond nodig was voor kades en molenerven. Op deze lage natte landjes, de zogenaamde havelingen, groeiden vroeger veel bloemen. Om die terug te krijgen, werken de stichting Werelderfgoed Kinderdijk (SWEK), de Natuur- en Vogelwacht en Prachtlint hier nu samen aan ecologisch beheer.

Inheemse planten
"Het is leuk aan het worden, er groeien al veel bloemen." De geesten zijn niet overal rijp voor ecologisch beheer. "Bij ons in de polder moet het netjes. Maar in een strakke tuin met exotische tuinplanten heb je over het algemeen weinig biodiversiteit. Het is belangrijk om te werken met inheemse plantensoorten; daar hebben inheemse beestjes wat aan. Het vraagt een omslag van gemeenten, burgers en vooral agrariërs."

Omgeving mooier
"Belangrijk is nu: nieuwe parels creëren. Niet alleen voor de natuur; het maakt de omgeving ook mooier, voor bewoners en recreanten."

Meedoen?
Wilt u zelf meedoen aan het Prachtlint? Kijk dan op http://www.prachtlint.nl voor tips en meer informatie.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden