• Tonny Berends bekroonde een sterke koers met de overwinning.
• Tonny Berends bekroonde een sterke koers met de overwinning. Foto: Jan de Bruin

Tonny Berends neemt afscheid van Giessenburg met winst

Sport 1.617 keer gelezen

giessenburg • De finale van de 44e wielerronde van Giessenburg kreeg een Giessenburger als winnaar. Tonny Berends reed bij de Regiorecreanten A vanaf het startschot op kop. Onderweg spekte hij zijn portemonnee en drukte na 35 kilometer koers ook als eerste zijn voorwiel over de meet.

Meer dan verdiend, want in de voor hem vertrouwde straten was Berends heer en meester. De best wel scherpe bochten in de Giessenlaan deerden de vijftiger niet.

"Dit is mijn parcours. In Lexmond, Groot-Ammers en Sliedrecht, vergelijkbaar met deze koers, won ik ook. Overigens is dit mijn laatste thuiswedstrijd in Giessenburg. Over twee dagen verhuis ik naar Gorinchem. Gelukkig heb ik nog wat punten kunnen sprokkelen voor de Dorpencompetitie."

Ex-Lexmonder Xander Moerman moest genoegen nemen met plek 2. "Maar ik ben zeer tevreden. Vandaag rijd ik mijn derde wedstrijd en bovendien was Tonny vandaag de sterkste. Om hem te kloppen moest ik zijn wiel hebben. Dat lukte, maar niet meer dan dat. Over drie weken in Noordeloos waag ik een nieuwe poging."

Barbecue

Niet alleen de renners en de vele toeschouwers genoten, ook 'koersdirecteur' Arno Hartog was in zijn nopjes. "Iedereen is enthousiast. Het hele dorp leeft mee met deze wielerronde, die we na jaren in de polder voor het eerst door het dorp laten rijden. Langs het parcours staan stoelen in de voortuin en er wordt volop gebarbecued. Twee weken geleden kregen we pas officieel de vergunning. Met dank aan de Giessenburgse middenstand, 75 sponsors en niet te vergeten maar liefst 45 vrijwilligers beleven we vandaag een prachtige wielerdag", genoot Hartog, zelf drie keer winnaar van 'Giessenburg' bij de Eliterenners.

Oranjebrigade

"Door de Oranjebrigade ben ik in de rol van voorzitter geduwd en dat bevalt tot nu toe uitstekend. We gaan binnenkort deze editie evalueren. Met grote waarschijnlijkheid durf ik wel te zeggen dat er hier ook volgend jaar wordt gekoerst en zeker niet meer in de polder." Een koers met weer Elite/Beloften aan de start, ziet Hartog niet zitten. "Daar is nu nog geen sprake van en is ook niet ons streven. We willen een wieleravond organiseren voor de regionale renners met regionaal publiek. Mogelijk komt er wel een categorie bij. We denken aan een extra Amateurklasse."

Jaap Woltman, organisator van de vorige 43 edities in Giessenburg, zag dat het goed was. Onder toeziend oog van zoon Henk en enkele gezinsleden ontving de 75-jarige Giessenburger van de KNWU niets minder dan de gouden speld. En dat is in wielerland geen alledaagse onderscheiding.

Theo Sprong

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden