Afbeelding

42,3 miljoen geen keihard getal voor raad Giessenlanden

Algemeen 664 keer gelezen

GIESSENLANDEN • Giessenlanden gaat geen 39,4 miljoen maar 42,3 miljoen uit het eigen vermogen investeren. En zelfs dat bedrag is niet keihard, zo bleek donderdagavond tijdens de behandeling van de kadernota.

De markt in de bouw is flink aangetrokken en voor aanbestedende partijen, zoals de gemeente, is het aanbestedingsklimaat verslechterd. Diverse aanbestedingen vallen hierdoor duurder uit. Om die reden stelde het college van B&W voor het te investeren bedrag te verhogen tot 42,3 miljoen euro en niet te tornen aan de al eerder bepaalde ondergrens van 25 miljoen euro van de algemene reserve.

Oneerlijk
Met dat laatste was de gemeenteraad het eens. Maar op het eerste zit rek, indien dat nodig mocht blijken.

"Het kan toch niet zo zijn dat de veranderde omstandigheden ten koste gaan van de laatste projecten", vroeg Ruud van Rijn (PvdA) zich vertwijfeld af. "Als we geld tekortkomen, moeten we ruimte maken."

De spelregels veranderen tijdens de wedstrijd is oneerlijk en onsportief, betoogde Aart Schalk (CU). Zijn fractie liet zich niet vastpinnen op stringente voorwaarden.

En Huib Glerum (CDA): "Met de investeringen moeten we de goede dingen doen en de dingen goed doen." Hij waarschuwde voor verkeerde zuinigheid.

Bijzonder jammer
"Wij zouden het bijzonder jammer vinden als de latere projecten lijden onder de eerdere projecten. We moeten hemel en aarde bewegen om dat te voorkomen", vond Bram Visser (VVD).

Jan Lock (SGP) wilde de ondergrens wel bevriezen, maar de bovengrens niet. "We moeten de ruimte die ontstaat juist gebruiken om te investeren."

Toezegging
Financieel wethouder Harmen Akkerman trachtte aanvankelijk het collegevoorstel overeind te houden. "42,3 miljoen is financieel verantwoord en we dan denken dat het daarvoor kan."

In tweede termijn kwam hij de raad tegemoet, nadat onder anderen Glerum had gezegd rekening te houden met een paar ton extra: "Als het te duur wordt en we hebben er alles aan gedaan, dan komen we bij u terug." Een toezegging waar de gemeenteraad mee kon leven.

Rick den Besten

Hoofdredacteur Kontakt Mediapartners, (sport)redacteur/fotograaf Het Kontakt Alblasserwaard, webmaster Regio-Voetbal.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Ook in de gemeente Katwijk grijpt de provincie in om toch ruimte te geven om windturbines te plaatsen.
Provincie = pro-wind-sie: gedeputeerde Berend Potjer aarzelt niet regie gemeenten over te nemen bij plaatsen windturbines Nieuws 18 uur geleden
Afbeelding
Hoe het toneelstuk 'Nieuwpoort, het wel ende wee van een fort' Langerak en Nieuwpoort samenbrengt met video en foto's 18 uur geleden
• Wethouder Maarten van Helden en Irma Kenters onthullen het bord.
Voortaan langzamer rijden bij Goudriaan: Rondje Goudriaan naam nieuwe rotonde Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden