Foto: C.L. Mes
Foto: C.L. Mes Foto: C.L. Mes

Nieuw groenbeheer zorgt voor vragen in Giessenlanden

Algemeen 776 keer gelezen

GIESSENLANDEN • De nieuwe manier van groenbeheer in Giessenlanden leidt hier en daar tot vragen en onbegrip onder inwoners van de gemeente.

Zo vindt inwoner C.L. Mes uit Hoornaar dat de groenstrook langs de Fazantstraat en De Schans slecht onderhouden wordt.

Overlast
"Op een gegeven moment heeft de gemeente besloten vanwege bezuinigingen om het nette en goed onderhouden grasveld voor onze achtertuinen aan de natuur over te laten, want dat deel ziet toch niemand", schrijft Mes. Op bijgaande foto toont Mes het gevolg. "Met de bijkomende overlast aan pollen en onkruiden. Ook de sloot groeit vrijwel dicht."

De gemeente Giessenlanden kijkt hiernaar met andere ogen. "In een landelijke gemeente als Giessenlanden is groen een vanzelfsprekende aanwezigheid", begint Lian Wijntjes van de gemeente Giessenlanden.

Toch moet de gemeente ervoor waken dat groen niet als eerste opgeofferd wordt wanneer er ergens gebouwd wordt of wegen aangelegd worden. Wijntjes: "Dit maakt dat voor het groen beschermende maatregelen moeten worden genomen om het groen zoveel mogelijk te behouden."

Afwegingen
De gemeente Giessenlanden wil graag zorgvuldig omgaan met afwegingen binnen de openbare ruimte en de bescherming van het groen. Enkele jaren geleden heeft de gemeente daarom een nieuw Groenbeleidsplan opgesteld. In dit plan staat aangegeven hoe de gemeente met het beheer van het groen in de gemeente omgaat.

Het aanwezige groen wordt niet overal hetzelfde behandeld. Zo kan gras in de categorie 'gazon' vallen of in de categorie 'natuurlijk groen'. Afhankelijk van de categorie is bepaald hoe vaak het gras wordt gemaaid.

Klepelen
Het betreffende stukje gazon in Hoornaar wordt zes keer per seizoen geklepeld. Klepelen is een ecologische maaimethode, waarbij het gras fijn geslagen wordt met draaiende stalen cilinders. Het maaisel blijft achter, composteert daar en verrijkt zo de bodem. Verder is het een veilige maaimethode. De kans op rondvliegend afval wordt beperkt.

Lian: "Dus de gemeente onderhoudt het wel, maar op een andere manier. Dit geldt voor meer stukjes groen in de gemeente Giessenlanden."

"Dit geeft een grote diversiteit aan de manieren waarop we met het groen omgaan. Financiële keuzes hebben hierbij nauwelijks een rol gespeeld", besluit Lian Wijntjes van de gemeente Giessenlanden.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden