Afbeelding
Foto: ZHZ Actueel
update

Houtkachel mogelijke oorzaak van brand woonboerderij in Brandwijk

112 5.744 keer gelezen

BRANDWIJK • Een boerderij op De Donk in Brandwijk is zondagmiddag 19 maart volledig uitgebrand. Als gevolg van de harde wind moest de brandweer het pand al vrij snel opgeven.

"We hebben de boerderij gecontroleerd uit laten branden", vertelt Jan Zondervan, woordvoerder incidenten bij de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. "De wind was de grootste boosdoener, daar viel niet tegenop te blussen. De wind had een kracht tussen de 5 en 7 Beaufort."

Onder controle
De brandweer is vrij snel gestopt met blussen. "Wel hielden we de brand onder controle, zodat er geen gevaar ontstond voor naburige panden."



Bluswater
De Donk ligt midden in de polder, ten noorden van de dorpskern Brandwijk en ten zuiden van de Lek. "Het is er lastig om bluswater ter plaatse te krijgen. Er waren extra manschappen nodig om water uit de Boezem te halen. Er waren tussen de tien en vijftien voertuigen, waaronder hoogwerkers en tankautospuiten."  Ook een brandweerteam uit Utrecht (rietspecialisten VRU), dat gespecialiseerd is in het bestrijden van rietendakbranden, werd opgeroepen.

 



Houtkachel
De brand ontstond even na half vier. "Mogelijke oorzaak is een houtkachel in combinatie met een rieten dak. Er waren ten tijde van de brand zes mensen aanwezig. Zij werden gewaarschuwd door mensen uit de omgeving en konden de boerderij op tijd verlaten."



Het gezin Verheij bewoonde de boerderij al zestien jaar.

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden