Afbeelding

Bedreigde grutto's doen het goed in de Alblasserwaard

Algemeen 788 keer gelezen

REGIO • De afgelopen weken streken duizenden grutto's neer in de regio. Een deel kwam opvetten in de nieuwe stukken van de Biesbosch en een kleiner deel keerde terug op het weidevogelreservaat van de Alblasserwaard; de Donkse Laagten. Dit is één van de weinige plekken in Nederland waar de populatie van deze bedreigde weidevogel stand houd. 

In de Biesbosch-regio is de afgelopen twintig jaar had gewerkt. Een nieuwe gebied heeft zich ontpopt tot waar 'grutto-tankstation'. Het project 'Ruimte voor de Rivier' zorgt er bij piekafvoeren van Maas en Merwede voor dat overtollige rivierwater meer ruimte krijgt. De slikkige vlaktes die zijn ontstaan zijn de perfect 'opvetlocatie' voor duizenden grutto's.

Vorige week verbleven er zelfs meer dan 3400. Broeden doen ze in dit gebied niet, maar na hun lange vlucht uit Spanje en Portugal is de Noordwaard een uitgelezen locatie voor uitgeputte grutto's. Een deel van de vogels hoeft nog maar een klein stuk te vliegen, een mooi weidevogelreservaat ligt namelijk in de Alblasserwaard.

Maatwerk
Op de Donk in de Alblasserwaard levert Staatsbosbeheer maatwerk voor de weidevogel. Dat wil zeggen dat de waterstand hoog moet staan, natte greppels, geen drijfmest en minimaal ruige mest op het land. "Daarnaast is het belangrijk dat we 'kuikenland' creëren", melden boswachters Thomas van der Es en Jeroen den Hartog. "Korte, open en kruidenrijke vegetatie waarin duizenden insecten voor de jongen te vinden zijn en waar ze zich gemakkelijk kunnen voortbewegen."

"Wij doen het weidevogelbeheer niet alleen. Vele tientallen boeren gebruiken ons land op weidevogelvriendelijke voorwaarden. Boeren uit de streek zijn een belangrijk onderdeel om onze doelen te behalen. Het maaien gebeurt pas na 15 juni en daarvoor wordt er eerst actief de percelen afgezocht naar mogelijk nog aanwezige kuikens. Mochten er nog kuikens aanwezig zijn dan wordt het maaien uitgesteld."

In de Donkse Laagten broeden  weidevogels waaronder de grutto en behalen we al jaren stabiele resultaten. "Door onze plasdras percelen en het maatwerk in beheer hebben de weidevogels hier de keuken in hun slaapkamer en kunnen een groot deel van de kuikens uitvliegen. Dat is belangrijk want de grutto populatie holt landelijk hard achteruit."

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden