Afbeelding
Foto: Artist impression

Rijksdienst wil heroverweging nieuw bezoekerscentrum Kinderdijk

Algemeen 799 keer gelezen

KINDERDIJK • De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed lijkt aan te sturen op een heroverweging van zowel het nieuwe bezoekerscentrum als het receptiegebouw, dat de SWEK wil realiseren bij de entree van het molengebied.

Dat blijkt uit een brief van de Rijksdienst aan de SWEK (Stichting Wereld Erfgoed Kinderdijk). Deze brief is een samenvatting van een brief van Icomos, het adviesorgaan van de Unesco. Unesco is de waakhond van de ontwikkelingen van het werelderfgoed, zoals in Kinderdijk.

Uit de brief, die dus een reactie van de Rijksdienst is op een brief van Icomos, blijkt dat de Rijksdienst het belangrijk vindt dat de 'hoofd zichtas' vanaf de entreezone over beide hoofdwatergangen vrij van visuele verstoringen blijft.

Geen sprake van
Volgens de SWEK kan er echter geen sprake zijn van een heroverweging van het plan voor de entreezone, omdat dat plan al in een vergevorderd stadium is. Er is ontwerpwedstrijd gehouden en de financiën zijn rond. De vergunningsprocedure is in volle gang.

"De Rijksdienst heeft zelf 1,2 miljoen euro bijgedragen aan de plannen voor de entreezone", reageert directeur Cees van der Vlist van de SWEK. "Bovendien hadden ze een zienswijze kunnen indienen op de plannen en dat hebben ze niet gedaan."

Oftewel; de SWEK begrijpt de brief van de Rijksdienst niet op dit punt, maar gaat ervan uit dat het om een storm in een glas water gaat.

Tik op de vingers
Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk denkt daar heel anders over. "Wij zien dat de SWEK hier een gigatik op de vingers krijgt van de Rijksdienst", laat Johan Velthuizen van Leefbaarheid Kinderdijk weten. Hij vraagt zich tevens af of Unesco wel goed op de hoogte is van wat er allemaal speelt in Kinderdijk.

De Belangenvereniging is geen voorstander van het nieuwe entreegebouw, dat gekscherend 'een aquarium' genoemd wordt door Velthuizen. Hij voelt zich gesterkt door de brief van de Rijksdienst. "De zinsnede over de zichtlijnen doorboort de plannen van het SWEK volledig."

J.U. Smitgemaal
Volgens Velthuizen moet het mogelijk zijn om het J.U. Smitgemaal om te bouwen tot nieuwe entree in combinatie met een bezoekerscentrum. "Het gebouw is groot genoeg en volgens Rijkswaterstaat zou een gezamenlijk gebruik met de SWEK mogelijk moeten zijn." Velthuizen is benieuwd naar de mondelinge toelichting van de Rijksdienst..

De bouw van een educatieschuur nabij de Contramolen zal ook ter sprake komen in het gesprek, dat woensdagmiddag plaatsgevonden heeft. Belangenvereniging Leefbaarheid Kinderdijk heeft tegen de bouw van deze schuur bezwaar aangetekend. Omdat die schuur ook over zichtlijnen gaat, omdat die hoger is dan het bestemmingsplan toelaat, houdt Velthuizen er rekening mee dat er een streep kan komen door dit plan.

De brief van de Rijksdienst gaat ten diepste over de instandhouding van de bijzondere waarden van het Werelderfgoed. Hoe dat ingevuld moet worden, zal naar verwachting woensdagmiddag duidelijk worden wanneer de SWEK uitleg krijgt over de brief van de Rijksdienst en de onderliggende brief van Icomos van Unesco. Meer informatie is na woensdagmiddag terug te lezen op deze website.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden