• De kruising van de Smoutjesweg met de N216, waar veel scholieren oversteken.
• De kruising van de Smoutjesweg met de N216, waar veel scholieren oversteken.

Molenwaard betaalt flink mee aan rotonde Goudriaan

Algemeen 842 keer gelezen

MOLENWAARD • Molenwaard gaat 125.000 euro meebetalen aan de aanleg van een rotonde op de kruising N216 met de Smoutjesweg in Goudriaan.

De provincie Zuid-Holland heeft de gemeente Molenwaard en het Waterschap Rivierenland gevraagd om een bijdrage voor de verkeersmaatregel. Ook de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden betaalt mee (16.000 euro) en zelfs de klankbordgroep Goudriaan draagt bij: 3.000 euro, het jaarbudget van de groep.

Ergerniswekkend
Dat laatste zorgde dinsdagavond voor kritiek uit de raad. Eric Spaans (PvdA): "Wij denken niet dat de klankbordgroep mee moet betalen aan projecten die op de gemeentebegroting moeten staan. En het is ergerniswekkend dat de provincie niet alles betaalt."

Irritatie
Wethouder Cees Boender: "Wat de klankbordgroep betreft: samen denken, samen doen, was de gedachte. Voor de provincie was deze participatie de aanleiding om positief te reageren." Spaans, geïrriteerd: "Dus we moeten maar een amendement maken?" Boender: "Daar ga ik niet over." Spaans hield vol: "U kunt toch gewoon zeggen of u 3.000 euro extra wilt betalen? Ik vind dat de gemeente de vraag niet aan de klankbordgroep had moeten stellen. Ik stel voor om onze bijdrage te verhogen van 125.000 euro naar 128.000 euro."

Hogere bijdrage
Arco Bikker (GBM): "Dat zou ik afraden. De klankbordgroep heeft drie speerpunten. Voor 3.000 euro behalen ze er al één." Harry Stam (CU) opperde: "Je zou kunnen vragen of de gemeentelijke bijdrage voor de klankbordgroep verhoogd kan worden."

Onvoldoende steun
Alleen de VVD wilde een amendement van de PvdA steunen. Waarop burgemeester Dirk van der Borg concludeerde dat er in de raad onvoldoende steun was voor het idee om de klankbordgroep vrij te houden. 

Huis onverkoopbaar
Niet elke Goudrianer is blij met de komst van een rotonde. Nico Muilwijk woont tegenover de kruising en maakte dinsdag gebruik van het inspreekrecht. "Mijn huis wordt nagenoeg onverkoopbaar, door naar binnen schijnende koplampen, het afremmen en optrekken van zwaar verkeer en een forse toename van fijnstof."

Fietspad
Muilwijk vindt ook dat het fietspad onder de brug in de N216 zou moeten worden aangelegd. Dan hoeven fietsers de weg niet over te steken. Wethouder Boender moest hem teleurstellen. "Daar is bij de provincie aandacht voor geweest. Maar vanwege de ecologische zone kan het niet zo gerealiseerd worden als u graag zou zien."

Snel aanleggen
Ook Jan Arie Koorevaar, lid van de klankbordgroep, sprak in. "Twee dingen wil ik meegeven: We hebben als klankbordgroep herhaaldelijk gevraagd om rekening te houden met direct omwonenden. En aan de bijdrage die we beschikbaar stellen, zijn twee voorwaarden verbonden: De naamgeving van de rotonde. En aanleg in 2017."

Fietsers
Jan Arie Koorevaar had ook een advies: "Fietsers moeten nu langs het bedrijf Jobacars, zij kunnen niet oversteken op de N216-brug. Het zou vrij eenvoudig zijn om de vangrail door te trekken."

Naam rotonde
De klankbordgroep houdt op donderdag 16 maart een bewonersavond in de Multistee. Dan kunnen inwoners van het dorp meedenken over een naam voor de rotonde, onder voorzitterschap van oud-Tweede-Kamerlid Jan de Vries.

Jaar van aanleg
Of de rotonde nog dit jaar zal worden aangelegd, kon Boender niet beloven. "Het jaar 2018 is het jaar van uitvoering. Dat is de berichtgeving door de provincie. Wij houden er stevig druk op, maar zijn afhankelijk van de provincie."

Veel gedoe
Er klonken vanuit de raad kritische geluiden richting de provincie. Ineke van der Have (VVD): "Tot onze spijt was het onderwerp rotonde elke keer van de agenda. Het is vervelend dat er al die jaren wel budgetten waren voor de hele rotonde. Nu verwacht de provincie na veel gedoe een bijdrage van Molenwaard. Maar we willen dat dit wordt uitgevoerd, dus we gaan akkoord."

Wilgenweg
Arco Bikker (GBM): "Het is jammer dat de provincie deze rotonde vergat op te nemen in de begroting en dat de gemeente vervolgens moet meebetalen. Ik hoop dat er ook een oplossing komt voor de kruising N216-Wilgenweg in Groot-Ammers. Daar zijn in de afgelopen jaren meerdere dodelijke slachtoffers gevallen."

Anne Marie Hoekstra

Anne Marie Hoekstra is redacteur van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Damen Shipyards start bouw nieuw distributiecentrum in Schelluinen Zakelijk 18 apr, 13:23
Afbeelding
Bedrijven uit Groot-Ammers en Goudriaan laten leerlingen proeven van techniek Zakelijk 18 apr, 08:23
Afbeelding
Gemeenten reageren verschillend op nieuws rondom Dierenambulance, Molenlanden ziet het als een 'interne kwestie' Nieuws 17 apr, 21:23

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden