• Anne Marie Hoekstra en Kris Florek tijdens de presentatie van het boek.
• Anne Marie Hoekstra en Kris Florek tijdens de presentatie van het boek.

Streekgenoot legt opmerkelijk levensverhaal vast

Algemeen 951 keer gelezen

HARDINXVELD-GIESSENDAM • De sinds kort in Hardinxveld-Giessendam woonachtige schrijfster Anne Marie Hoekstra, tevens redacteur bij Het Kontakt, legde in het boek 'Durf te worden wie je bent' het levensverhaal vast van de Pools-Nederlandse ondernemer Kris Florek uit Zoetermeer.

Hoekstra, tot voor kort woonachtig in Ottoland, las vorig jaar in een landelijk dagblad een interview met Florek en werd geraakt door zijn verhaal. Ze stuurde Florek een e-mail van slechts één zin: 'Mag ik uw levensverhaal schrijven?'

Opgelicht
Hoekstra: "Het was zaterdagochtend, juni 2016. Tijdens mijn ontbijt las ik in dagblad Trouw hoe Florek als kind werd verwaarloosd, als jongvolwassen immigrant moest vechten tegen zijn gebrek aan zelfvertrouwen en later als ondernemer werd opgelicht. Toch sprak uit zijn verhaal een heel positieve levenshouding."

Hoekstra's mailtje maakte Florek nieuwsgierig. Ze spraken af in een Rotterdams restaurant en werden het er al snel over eens dat het boek er moest komen. En dat Hoekstra dat zou gaan schrijven.

Doorzettingsvermogen
In 'Durf te worden wie je bent' vertelt Florek over zijn jeugd in een achterstandsbuurt, bij aan alcohol verslaafde ouders. Op 22-jarige leeftijd komt hij naar Nederland, zonder kennis van het land en de taal. Aanvankelijk is hij onzeker en vraagt hij zich af of er ooit iets van hem terecht zal komen. Voor drie euro per uur doet hij schoonmaakwerk in een Haags restaurant. Pas als hij besluit zich niet langer als slachtoffer te gedragen, verandert zijn leven. Met veel doorzettingsvermogen weet hij zijn verleden achter zich te laten.

Vandaag is Florek een succesvolle ondernemer met bedrijven in Nederland en Polen. In 'Durf te worden wie je bent' vertelt Florek een verhaal dat vol is van hoop. Zijn kijk op het leven is positief en tegelijkertijd realistisch. Het boek biedt inspiratie voor elke lezer, ondernemer of niet.

Positieve houding
Over zijn keuze voor Nederland zegt Florek in zijn boek: "Nederland is het land dat mij heeft gegeven wat ik in Polen miste: gezelligheid. En heel veel ontmoetingen met mensen die me laten zien hoe je met een open, positieve houding in het leven kunt staan. Het is alsof ik, na jaren in koud tl-licht te hebben geleefd, een kamer met vriendelijke sfeerverlichting ben binnengelopen. Ik verloochen mijn wortels niet, heb een Pools paspoort en ben niet van plan een Nederlands paspoort te nemen. Nog altijd voel ik me voor vijftig procent Pools, maar mijn andere helft is zo Nederlands geworden dat ik de mensen uit mijn geboorteland soms niet eens meer begrijp."

Het boek is verkrijgbaar in elke boekhandel, te bestellen via www.hetverhalenbureau.nl en bol.com.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
Bram van Herk uit Groot-Ammers verrast met winst in 60ste Wielerronde van Lekkerkerk Sport 16 uur geleden
Afbeelding
Bles2032 zoekt energie-ambassadeurs voor het verduurzamen van woningen in Bleskensgraaf Nieuws 16 uur geleden
• Aart den Hartog en Jopie Jerphanion.
Geslaagde feestweek voor Langerak en Nieuwpoort: Oranjevereniging bedankt twee bestuursleden Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden