Afbeelding

Unesco positief kritisch over plannen Kinderdijk

Algemeen 371 keer gelezen

KINDERDIJK • De instandhouding van de bijzondere waarden van het Werelderfgoed is de grootste uitdaging bij het molencomplex van Kinderdijk, vindt Unesco. Er moet een balans zijn tussen de gewenste toeristische en educatieve faciliteiten en het behoud van de landschappelijke waarden en authenticiteit.

Daarom wordt aanbevolen de kwaliteit van nieuwe ontwikkelingen goed te bewaken en niet naar maximalisering van bezoekersaantallen te streven. Dit en meer staat in het advies van Unesco en de toelichtende brief van de Rijksdienst van Cultureel Erfgoed (RCE) die SWEK heeft ontvangen.

Stichting Werelderfgoed Kinderdijk beoogt hetzelfde als de RCE en Unesco en voelt zich gesterkt door de documenten. De stichting voelt zich rentmeester van het Werelderfgoed en wil niet méér bezoekers, maar wel meer betálende bezoekers. Want toeristen die betalen zijn te reguleren. Zij leveren ook geld op waarmee maatregelen kunnen worden bekostigd om de leefbaarheid en veiligheid in de kern te vergroten.

Ook belangrijk: met het geld van betalende bezoekers kan het Werelderfgoed in stand worden gehouden. Zoals Unesco en RCE terecht stellen, moeten de landschappelijke waarden en de authenticiteit en integriteit van het gebied behouden blijven. Dit betekent dat de visuele impact van bruggen, gebouwen, paden en meubilair als prullenbakken en bankjes zo beperkt mogelijk moet zijn. Kortom, ze mogen niet opvallen in het landschap. Het zicht vanaf de dijk naar de molens moet vrij blijven van verstoring. Samen met een architect let de SWEK hier ook op.

De RCE is sinds jaar en dag als adviseur betrokken bij de ontwikkelingen van het Werelderfgoed Kinderdijk en betitelt het Unesco-advies als positief-kritisch. Samen met de SWEK wil de dienst bekijken hoe de plannen en ambities zo optimaal mogelijk zijn te realiseren.

De Rijksdienst van Cultureel Erfgoed is voorstander van de herinrichting van de entreezone, de bouw van een bezoekerscentrum en het openstellen van molens. De Rijksdienst van Cultureel Erfgoed realiseert zich dat daarvoor voorzieningen nodig zijn. Hiervoor zijn ook financiële middelen vrijgemaakt vanuit de Visie Erfgoed en Ruimte van het rijk. Tegelijkertijd vindt de rijksdienst dat de adviezen van Unesco het uitgangspunt moeten vormen bij de verdere uitwerking van de plannen.

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden